Узбекистан ще ни предаде Илиян Тодоров, който е осъден за

...
Узбекистан ще ни предаде Илиян Тодоров, който е осъден за
Коментари Харесай

Узбекистан ни предава осъдения за убийството пред „Соло“ Илиян Тодоров до края на годината

Узбекистан ще ни съобщи Илиян Тодоров, който е наказан за двойното ликвидиране на Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека „ Соло “, до края на годината, съобщи Българска национална телевизия.

Жестокото двойно ликвидиране беше осъществено в ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които одеве е излязла от дискотека „ Соло “, която се намира на метри от Съдебната палата. След разменени реплики един от младежите вади нож и намушква трима от съперниците си. След това се качва на такси и изчезва. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния тим по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров – в колата за спешна помощ на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

Илиян Тодоров беше арестуван в Узбекистан при започване на март тази година, при опит да напусне страната през летището в Ташкент с полет за Истанбул.

При гранична инспекция, летищните управляващи са открили, че Тодоров употребява подправен съветски паспорт и са го задържали. Установили действителната му идентичност и тогава схващат, че Тодоров е търсен с алена бюлетина на Интерпол за влезнала в действие присъда за двойно ликвидиране, постановена от Върховен касационен съд на Република България. Тогава бюрото на Интерпол в Ташкент уведомява неотложно своите сътрудници в София за задържането на Тодоров, а на 9 март Върховната касационна прокуратура изпраща искане за екстрадицията на Тодоров в България за изтърпяване на наказване „ пожизнен затвор “. Срещу Тодоров обаче е формирано наказателно произвеждане за документно закононарушение (ползване на подправен паспорт) в Узбекистан и той е изправен пред Мирабадския областен съд за наказателни каузи в Ташкент, който през юли т.г. го осъжда на 5 години и 1 месец затвор.

Документи, съгласно които на 6 декември в посолството на България в Ташкент дошъл узбекистански жител, който се показал за чиновник в пандиза в Алмалъйк, където Тодоров излежавал присъдата си. Поискал от посолството на Тодоров да бъде публикуван документ за депортиране в България, защото в същия ден е влезнала в действие подписана от президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев прошка на Тодоров и следва той незабавно да бъде освободен от пандиза.

От посолството с грама неотложно осведомят българското Министерство на външните работи, Министерството на правораздаването, Върховната касационна прокуратура и основния прокурор и Министерството на вътрешните работи.

Тогава дирекция „ Международно оперативно полицейско съдействие “ в МВРизпращат незабавно питане за случая до бюрото на Интерпол в Ташкент. От там неотложно дали отговор, че на 6 декември 2023 година българският жител Илиян Тодоров е освободен от пандиза в Алмалъйк и неотложно е арестуван по настояването на България за екстрадиция. От Интерпол – Ташкент са поискали от офиса на основния прокурор в България неотложно да придвижат документите за екстрадиция посредством Главната прокуратура на Република Узбекистан.

Според източници на „ По света и у нас “ сега София и Ташкент прецизират всички механически детайлности по предаването на Илиян Тодоров на българските правосъдни управляващи, неговата екстрадиция и планирането на полетите, с които той ще бъде докаран в България, като се чака той да дойде в София най-късно до края на тази година.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР