Уйгурският икономист и защитник на правата на човека Илхам Тохти

...
Уйгурският икономист и защитник на правата на човека Илхам Тохти
Коментари Харесай

Награда Сахаров за уйгурски правозащитник, осъден на доживотен затвор в Китай

Уйгурският икономист и бранител на правата на индивида Илхам Тохти беше почетен с тазгодишната премия на Европейския парламент " Сахаров " за независимост на мисълта.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли разгласи лауреата в Страсбург след по-ранно решение на Председателския съвет на Европарламента, формиран от ръководителя и водачите на политическите групи.

" Със удовлетворение оповестявам, че Европейският парламент избра Илхам Тохти за притежател на премията " Сахаров " за независимост на мисълта за 2019 година Тохти посвети живота си в отбрана правата на уйгурското малцинство в Китай. Въпреки че е глас на сдържаност и помиряване, той беше наказан на пожизнен затвор след демонстративен развой през 2014 година С присъждането на тази премия настоятелно призоваваме китайското държавно управление да освободи Тохти и призоваваме за съблюдаване правата на малцинствата в Китай ", посочи Сасоли.

Тохти е уйгурски икономист, академик и правозащитник, излежаващ доживотна присъда в Китай по обвинявания, свързани със фракционизъм.

Церемонията по връчването на премията " Сахаров " ще се организира в Европейския парламент в Страсбург на 18 декември.

Наградата " Сахаров " за независимост на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е основана през 1988 година, с цел да отличава хора и организации, защитаващи правата на индивида и главните свободи.

Миналата година премията беше връчена на украинския режисьор Олег Сенцов. Тя е кръстена в чест на руския физик и политически отстъпник Андрей Сахаров, като паричната премия е в размер на 50 000 евро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР