Уязвимостта на световния хранително-вкусов сектор се повишава и се очаква

...
Уязвимостта на световния хранително-вкусов сектор се повишава и се очаква
Коментари Харесай

Пожари, суша, наводнения: Как промяната на климата влияе на хранително-вкусовия сектор?

Уязвимостта на международния хранително-вкусов бранш се покачва и се чака тази наклонност да продължи, което значително се дължи на изменението на климата. През последните месеци се следят необикновени топлинни талази в някои западноевропейски страни (като Франция, Испания и Италия), голям брой пожари в Ню Мексико - Съединени американски щати, рекордно високи температури, които предизвикват суша в Африка, Индия, Китай и доста други случаи на климатични разтърсвания.

Какви обаче са вероятните опасности за международния хранително-вкусов бранш, които биха се появили в резултат от необикновената смяна в климата на фона на провокациите, пред които е изправен секторът (включително инфлационно напрежение вследствие на войната в Украйна и множеството заболявания като африканската чума по свинете и експлоадирането на огнище на брашнеста мана). Отговори на този въпрос дава разбор на интернационалната компания за кредитно обезпечаване " Кофас ".

На първо място тези феномени ще окажат съществено въздействие върху индустриалните и финансови опасности, свързани със загуба на реколтата за производителите, считат специалистите. Световната метеорологична организация пресмята, че естествените бедствия са предизвикали загуби в размер на 2 трилиона щатски $ в международен мащаб през последните 50 години. Очаква се актуалните опасности за хранително-вкусовия бранш да доведат до стесняване на международното произвеждане на зърнени култури през 2022-23 година

Освен другите провокации, с които се сблъсква секторът (включително климатични бедствия, внезапно повишаване на цените на суровините и усложнения в снабдяването), анализаторите регистрират още един значим фактор, който способства за по-ниското световно произвеждане - липса на тласъци за земеделците . Прогнозира се, че страните-производители на зърнени култури като Китай може да забавят леко производството си на пшеница (-1,4% на годишна база) заради стагнацията на доходността (-0,7% на годишна база).

На второ място, световната продоволствена сигурност е мощно застрашена от инфлационния напън и протекционистични ограничения заради стесняване на селскостопанската търговия. Това ще докара до разстройване в международните вериги за основаване на стойност в селското стопанство, считат специалистите.

" Зелени дружно "

е общ план на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните трендове - както в всекидневието на всеки от нас, по този начин и в бизнеса.

Научете повече тук:

" Свиването на международната търговия на зърнени култури акцентира инфлационна вълна и инспекулативни трендове. Виждаме спад в бранша от 2,6% в международен мащаб за 2022-23 година Това се дължи и на спирането на доставки от Украйна, наред с рестриктивните мерки, наложени от Русия. Настоящото неявяване на Украйна от веригите за доставка на зърно (и възможното такова през идващия сезон) ще докара до преориентиране на доставчиците. Русия евентуално ще се опита да се утвърди като опция на украинския импорт на зърно за страните, които не са подхванали наказания против нея ", споделя Пламен Димитров, шеф на Кофас България.

В допълнение, спадът в производството, дължащ се на лимитираното потребление на торове (поради високите цени), е допустимо да провокира някои производители на зърнени култури да усилят площта на посевите, с цел да компенсират загубите на добиви. Това е така наречен тактика на екстензивно земеделие, само че е допустимо да крие своите опасности. Бразилия, да вземем за пример, може да бъде изкушена да разшири посевите си в регионите на тропическите гори, което ще усили обезлесяването в Амазония.

Предстои да се разбере дали земеделските производители ще преминат към биологично произвеждане, с лимитирана приложимост на торове, изключително в развити стопански системи като Европа.

" " демонстрира положителните образци и значимите препоръки - всичко, което би трябвало да знаем по пътя към по-природосъобразно битие, работа и правене на бизнес. Проектът се реализира с поддръжката на,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР