Уязвимостта на системата за сателитна навигация накара военноморските сили на

...
Уязвимостта на системата за сателитна навигация накара военноморските сили на
Коментари Харесай

Британските военни разработват квантов навигатор, независим от GPS

Уязвимостта на системата за сателитна навигация накара военноморските сили на Обединеното кралство да вкарат нови технологии.

Агенцията за военни технологии на Обединеното кралство работи по квантово навигационно устройство. Това е инерционна навигационна система, която може да обезпечи акуратност на позициониране на морските съдове на равнището на GPS без потребление на външни сигнали.

Съвременното мореплаване разчита значително на GPS за навигация, отбягване на конфликти и тъкмо позициониране. GPS обаче е извънредно уязвима към разстройства от външни лица и също по този начин зависи от работата на спътниците. В случай на мощно слънчево изригване или още по-лошо – на съзнателно нахлуване против спътниците, GPS навигацията може да бъде нарушена.

Военните оператори постоянно разчитат на разнообразни инерционни навигационни технологии в допълнение към GPS, изключително при сериозни задачи. Подводниците, самолетите и крилатите ракети употребяват инерционно ориентиране, с цел да компенсират познатите уязвимости на GPS системите. Все отново системите за инерционно ориентиране са усъвършенствана форма на точно пресмятане и всички те имат известна степен на дрейф. Колкото по-дълго работи платформата, без да получи ясно фиксиране, толкоз по-неточно е изчисленото местонахождение.

Квантовата навигация употребява същия принцип, само че с доста по-голяма акуратност. Квантовите акселерометри са доста по-точни от жироскопите, които обичайно се употребяват в инерциалните системи за ориентиране. И в случай че те бъдат приведени в оперативна подготвеност, откривателите от защитата на Обединеното кралство настояват, че един ден биха могли да се употребяват за навигация без GPS.

Разработеният през 2018 година от откриватели в Имперския лицей в Лондон квантов датчик употребява лазер за премерване на вълновите свойства на свръхстудените атоми в специфична камера. Когато корабът се движи, камерата се движи дружно с него, което кара атомите вътре също да се реалокират. Лазерните импулси наблюдават придвижването на атомите посредством смяната на честотата, което разрешава прецизен доклад за ускоренията на кораба.

Квантовият датчик на Имперския лицей е тестван на борда на английския проучвателен транспортен съд XV Patrick Blackett през 2023 година, а тази година е подложен на спомагателни тествания на борда на английския боен транспортен транспортен съд Hurst Point. Министерството на защитата на Обединеното кралство е въодушевено от вероятностите за рационализиране на системата в идващия кръг от проби, който ще се състои напълно скоро.

„ Квантовите технологии могат да решат някои от най-неотложните провокации в региона на защитата, да подобрят оперативните ни преимущества и да проправят пътя за нови благоприятни условия, които занапред следва да бъдат осъществени “, съобщи заместник-директорът по технологиите Честър Бътъруърт. “ Ние напредваме в региона на новаторските навигационни техники към изцяло устойчива сателитна навигация без потреблението на GPS “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР