Дългият COVID може да причини дълготрайни увреждания на множество органи, установява проучване

...
Уврежданията на белите дробове са почти 14 пъти по-високи сред
Коментари Харесай

Уврежданията на белите дробове са почти 14 пъти по-високи сред пациенти с продължителен COVID, докато анормалните находки, включващи мозъка и бъбреците, са съответно три и два пъти по-високи.

Колко зле са били засегнати органите, често се влияе от тежестта на тяхната инфекция, тяхната възраст и други съпътстващи заболявания.

Ръководителят на изследването д-р Бети Раман каза, че хората, които имат повече от два засегнати органа, са " четири пъти по-вероятно да съобщят за тежко и много тежко умствено и физическо увреждане".

Таниша Дисанаяке, бивша тенисистка, принудена да се пенсионира от дълъг COVID, каза пред Sky News, че е доволна, че хората започват да разбират " истинската ужасна природа на това заболяване".

"Също така имах проблеми с множество органи като сърце, черен дроб, бели дробове и матка, всички произтичащи от дълъг COVID", каза тя.

„Радвам се, че хората започват да приемат всичко това на сериозно.“

Прочетете повече:
Необичаен случай на дълъг COVID посинява краката на човека
Колко дълго COVID съсипа живота ми< /p>Long COVID: „Скърбя за живота си“

Д-р Маргарет О'Хара, учредител на Long Covid Support, каза, че резултатите потвърждават доказателства, че COVID причинява увреждане на голям брой органи и системи в тяло.

„Сега е напълно ясно, че това не е просто респираторен вирус и че причинява дълготрайни вреди на здравето на индивидите в цялото население, включително огромния брой хора, които не са били хоспитализирани в острата фаза на инфекцията“, каза тя.

Констатациите, базирани на анализ на повече от 250 пациенти, които са имали болнично лечение за COVID, са част от C-MORE (Улавяне на мултиорганните ефекти на COVID- 19) проучване и са публикувани в The Lancet Respiratory Medicine.

Участниците бяха наети в 13 места в Обединеното кралство и им бяха направени MRI сканирания, обхващащи сърцето, мозъка, белите дробове, черния дроб и бъбреците средно пет месеца след напускане на болницата.

Въпреки че някои симптоми могат да бъдат ясно свързани с наранявания, които са показани на сканирането - например стягане в гърдите и кашлица с аномалии на ЯМР на белия дроб - не всички симптоми могат да бъдат директно свързани със сканиранията.

Изследването потвърди, че увреждането на множество органи е по-вероятно при пациенти, които са съобщили за тежки ефекти върху физическото и психическото си здраве след COVID.

„Нашите открития също подчертават необходимостта от по-дългосрочни мултидисциплинарни последващи услуги, фокусирани върху белодробното и извънбелодробното здраве (бъбреци, мозък и психично здраве), особено за тези, хоспитализирани за COVID-19“, каза д-р Раман.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg