Увреждане на белите дробове е по-често срещано при хората, които

...
Увреждане на белите дробове е по-често срещано при хората, които
Коментари Харесай

Марихуаната е по-вредна от тютюна?

Увреждане на белите дробове е по-често срещано при хората, които използват марихуана в сравнение с при тези, които пушат тютюневи произведения, съобщи Юнайтед прес интеренешънъл, като цитира изследване на канадски учени.

Изследвания за въздействието й върху белия дроб едвам в този момент стартират, защото неотдавна беше легализирана в доста американски щати и в Канада. 

Първите резултати демонстрират, че марихуаната може да нанесе съществени провали. 

" Основното обръщение е, че може да не е толкоз безвредна, колкото хората си мислят, че е. Освен това се нуждаем от повече информация ", сподели съавторът на проучването доктор Жизел Рева от университета в Отава. " Това е единствено началото. Искам хората да са наясно, че може да аргументи проблеми. "

Според нея е допустимо да се откри върл или дълготраен пушач, единствено като се огледа компютърна томография. Жизел Рева се пита дали марихуаната, която се подрежда на второ място след тютюна по приложимост от пушачите, ще покаже сходни резултати. Оказва се, че няма задоволително информация.

За задачите на проучването си специалистите съпоставят данните от компютърни томографии на гръдния панер на 56 пушачи на марихуана, като някои от тях са употребявали и традиционни  цигари, с тези на 33-ма консуматори на тютюневи произведения и на 57 непушачи.

Приблизително 75 на 100 от пушачите на марихуана имат емфизем спрямо 67 % от тези, употребяващи единствено тютюн и 5 % от непушачите. При потребителите на марихуана са открити също повече възпаления на дихателните пътища.

Изследователите не са разкрили разлика в натрупването на калций в основните артерии на сърцето сред двете групи пушачи. Но дефинира като тревожни откритията на белите дробове.

" В началото пациентите може да нямат никакви признаци, само че с течение на времето, когато този емфизем прогресира, тогава пациентите ще стартират да имат признаци: кашлица, хрипове, затруднено дишане ", изяснява Жизел Рева.

Защо белите дробове на пушачите на марихуана имат повече увреждания?

Според учените това в известна степен се дължи и на разликите в метода, по който се употребяват марихуаната и тютюна.

Цигарите постоянно са филтрирани, до момента в който марихуаната нормално се пуши без филтри. В резултат на това в дихателните пътища може да се отсрочат повече частици, сподели Рева. Пушачите на марихуана също са склонни да поемат по-голямо абсорбция и да го задържат по-дълго, преди да издишат.

Определянето на въздействието й върху равнищата на емфизем ще изисква огромни изследвания, споделя Рева.

Данните от изследването са оповестени в изданието " Радиолъджи ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР