Уволниха директора на музея на Иван Вазов в Сопот Уволниха

...
Уволниха директора на музея на Иван Вазов в Сопот Уволниха
Коментари Харесай

Уволниха директора на музея на Иван Вазов в Сопот

Уволниха шефа на музея на Иван Вазов в Сопот Уволниха шефа на къщата музей " Иван Вазов " в Сопот . Това стана в навечерието на 96-та годишнина от гибелта на поета. Според досегашния шеф Стефан Филчев повода за това е, че е лингвист. Кметът на община Сопот Деян Дойнов е трансформирал длъжностната характерност, съгласно която за поста ще се изисква обучение по музеология и археология, вместо филологическо, изясни още Филчев.

Стефан Филчев оглавява къщата музей " Иван Вазов " в Сопот преди близо 5 години, след спечелването на конкурс. Два месеца преди приключването на мандата му като шеф получава заповед за п рекратяване на контракта, тъй като се трансформира длъжностната характерност, изясни той.

През юни: Смениха шефа на литературния музей, паркирал в къщата на Яворов

По думите му т ова е незаконно деяние . " Първо, моят контракт изтича на 19 ноември, т.е. не е завършил петгодишният ми мандат. Второ, тъй като музеят на Вазов, както всички знаят, е книжовен музей и профилът на музея е подобен. Така че да падне условието шефът на музея да има просветителна степен " бакалавър " по българска лингвистика е неуместно. Но в устрема бързо, час по-скоро да бъда освободен, получих тази неуместна заповед ", разяснява Филчев.

Според зам.-кмета на Община Сопот Николай Новаков Стефан Филчев не е лингвист. По думите му има подозрения и за нарушавания в музея, по тази причина още в понеделник от Общината ще се извърнат към Министерството на културата с искане да създадат инспекция.

" Той не е лингвист, той е възпитател. В понеделник още ще бъде изпратено писмо до Министерството на културата за неочаквана, бърза инспекция, която да откри дали фондът на музея е там или го няма, или в случай че го няма, какво няма, или в случай че го има, че го има и по този начин нататък. И тогава ще бъдем по-конкретни. Сега няма смисъл да даваме информация. Но има странни неща ", сподели зам.-кметът и уточни като образец асма за 17 000 лв.. Той добави, че от самите музейни служащи също има сигнали против шефа.

Стефан Филчев ще апелира пред съда заповедта за освобождението си , съобщи той пред Дарик. " Ще я апелирам поради това, че държа на положителното си име, на своя морал. Всички от сдружението на българските музеи, всички български институции знаят какви чудеса сътворихме за последните пет години, тъй че това ще бъде основанието ", сподели той.

До провеждането на нов конкурс краткотрайно изпълняваща длъжността шеф ще е Борислава Петрова, до момента чиновник в музея, изясни още зам.-кметът на община Сопот Николай Новаков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР