Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон може да бъде потърсен чрез

...
Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон може да бъде потърсен чрез
Коментари Харесай

Испания може да издаде европейска заповед за арест за Пучдемон

Уволненият каталунски министър председател Карлес Пучдемон може да бъде потърсен посредством eвропейска заповед за арест, в случай че не се яви, с цел да свидетелства в испанския Национален съд. Това разгласи ръководителят на Върховния съд на Испания Карлос Лесмес, представен от " Ройтерс " и " Ел мундо ". Бившият водач трябваше да бъде разпитан на 2 и 3 ноември и задействането на европейска заповед би отговаряло на практиката на испански и други европейски съдилища с сходни случаи.

Случаят на Пучдемон към момента не е публично коментиран от Националния съд, който по-рано му изпрати призовка за разпит, откакто одобри желаните от прокурора обвинявания за протест и подбуждане към протест поради референдума и оповестяването на самостоятелност в Каталуня. " Когато някой не се яви, откакто е свикан, в Испания или друга европейска страна нормално се издава заповед за арест "

Практиката както на Националния, по този начин и на Върховния съд (който разпитва ръководителя и други членове на каталунския парламент) гласи, че в случай че призованите да свидетелстват не се явят, магистратите имат право да изискат насилственото им изправяне пред правораздаването. Междувременно тогавашният заместител на Пучдемон, Ориол Жункерас, дойде в Националния съд, с цел да даде показания, дружно с някогашните каталунски министри, които сега са в Испания.

Пучдемон, който през вчерашния ден се разгласи от Белгия за " президент в заточение ", към този момент заяви, че няма да се появи в Мадрид, с цел да свидетелства пред Националния съд. На призовките си няма да се отзоват и останалите няколко някогашни министри, които останаха с него в Мадрид (трима от седемте се прибраха в Барселона във вторник вечерта). От " законното държавно управление на Женералитат " (органите на каталунското самоуправление) упорстват, че оставането в Брюксел е належащо, с цел да се пази каталунската идея пред европейските институции. Адвокатът на Пучдемон Пол Бекарт сподели, че " е допустимо " уволненият водач да свидетелства с видеоконферентна връзка и че без значение от решението и да остане в Белгия е решен да сътрудничи на управляващите. " Климатът (в Испания) не е добър, по-добре е да се поддържа известно разстояние, " сподели Бекарт.

Не е известно дали съдът е подготвен да одобри сходно искане. То беше отхвърлено даже за испанския министър председател Мариано Рахой по " случая Гюртел " - корупционен скандал, който раздруса неговата ръководеща Народна партия. Ако настояването за свидетелстване от разстояние се отхвърли, може да се издаде заповед за задържането на Пучдемон и другите членове на някогашния кабинет - нещо, което Бекарт сподели, че ще се опита да избегне. Бекарт по-късно съобщи, че задачата на Пучдемон и някогашния му екип не е да " избягат от правораздаването ".

 Испания може да издаде европейска заповед за арест за Пучдемон
© Reuters

Какво ще направи Белгия

Ако Националният съд изиска издаването на Европейска заповед за арест, Белгия ще би трябвало да реши дали да съобщи Пучдемон и останалите на испанските управляващи. Бившият министър председател споделя, че задачата му е да " изобличи неналичието на гаранции в испанската правосъдна система " и да отбрани " свободата на политическите си хрумвания. "

При пободен сюжет Пучдемон евентуално ще остане в Белгия, вместо да опита да отиде в друга европейска страна, друга от Испания, поради опцията управляващите в Брюксел да са по-чувствителни към казуса, в сравнение с са други страни членки на съюза, написа " Вангуардия ". Изданието отбелязва, че в последните години съдействието в полицейските и правосъдните въпроси сред страните от Европейски Съюз сензитивно се е подобрило поради опасността от джихадисткия тероризъм.

 Уволненият вицепремиер Ориол Жункерас се яви в Националния съд обратно на упованията.
© Reuters

Уволненият вицепремиер Ориол Жункерас се яви в Националния съд обратно на упованията.

Тогава Националният съд на Испания ще изиска от белгийските си сътрудници да разрешат екстрадицията на Пучдемон, както и на някогашните министри, които към момента са в страната. Те ще би трябвало да бъдат арестувани и тогава белгийските управляващи да решат в границите на 60 дни (30 - в " изключителни случаи " ) дали има задоволително учредения за екстрадицията. Пред белгийския публичен оператор VRT Бекарт изясни в сряда, че огромна част от тактиката му включва старания да убеди правораздаването " да отхвърли всяко допустимо искане за екстрадиция ". Адвокатът ще опита да потвърди, че наказванията, които може да им бъдат наложени (до 30 години отнемане от независимост за протест, в случай че бъдат приети за виновни), са прекомерно тежки.

Съдията, който ще преглежда настояването, ще би трябвало да откри дали Пучдемон и другите някогашни министри са застрашени от прояви на свирепост или друго нечовешко или унизително държание, в случай че попаднат в испански затвор. Ако стигне до заключението, че отговорът е " да ", ще би трябвало да изиска спомагателна информация.

Белгия приема единствено сред 6 и 10% от молбите за екстрадиция, само че фактът, че Пучдемон е жител на страна членка и опцията за рисков дипломатически спор основават по-голяма опция.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (121)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР