Уволнената от Съвета на директорите шефка на ДКК Ваня Караганева

...
Уволнената от Съвета на директорите шефка на ДКК Ваня Караганева
Коментари Харесай

Уволнената от ДКК Караганева: Все още съм шеф на дружеството

Уволнената от Съвета на шефовете шефка на ДКК Ваня Караганева популяризира своя позиция, с която пази дейностите си, против които възразява бордът.

По думите й всичките й дейности са били правомерни взети и с причина. Караганева е безапелационна, че не е работила на друго място сега на назначението й като шеф на ДКК, както и, че е погасявала всички отговорности на сдружението към страната, а съглашението с „ Дунарит " към момента не е подписано.

Заседанието на Съвета на шефовете, на което е взето решение за уволняването й, е извършено в нарушаване на Търговския закон, тъй че освобождението й не е минало като процедура в Агенцията по вписванията.

Ето и позицията на Караганева:

Във връзка с изнесената в медиите информация за осъществените дейности от мен, в качеството ми на изпълнителен шеф на „ Държавна Консолидационна Компания “ ЕАД (ДКК), импортирам следните уточнения:

Заседанието на Съвета на шефовете (СД) на „ Държавна Консолидационна Компания “ ЕАД, за което е формиран Протокол №989 от 29.11.2021 година, е извършено в състав трима от петима членове на Съвета на шефовете. Заседанието е извършено в нарушаване на Търговския закон, Устава на Дружеството и Правилата за работа на Съвета на шефовете,тъй като не е направена и връчена покана до всички, с която да бъдат известени за деня, часа, мястото и дневния ред за осъществяване на съвещанието.

Понастоящем, вписването на смяната в Търговския указател, по отношение на освобождението ми като изпълнителен шеф, инициирано от тези представители в Съвета на шефовете, не е минало като процедура в Агенцията по вписванията. Дадени са инструкции на вносителите да показват доказателства за постоянно привикване на съвещанието.

По отношение на изказванието, че съм взела еднолично решение за преустановяване напълномощията на процесуалния представител на ДКК и назначение на различен:

В продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяниот комерсиалното сдружение „ КейсПро “ ООД, вместо от адвокатско сдружение, което е в нарушаване на Закона за адвокатурата. На процедура това възлагане е осъществено въз учредена незначително рамково съглашение.

Извън това, във въпросното рамково съглашение е планувано, че процесуално посланичество се дава въз основа на отделнидоговори. Такива обособени контракти по редица голям брой каузи са подписани единствено с един юрист – Александър Андонов Бояджиев, обвързван с комерсиалното сдружение „ КейсПро “ООД. Огромни суми са платени и по тези обособени контракти. От пет търговски каузи две са изгубени и три са на първа инстанция.

Всичко това основава у мен, в качеството ми на изпълнителен шеф, основателно подозрение в добросъвестността на контрагентите по тези контракти и поради доверителните връзки сред клиент и юрист съм отдръпнала пълномощията му. Предприела съм дейности да упълномощя различен процесуален представител да извърши мониторинг на делата по отношение на метода на тяхното водене. Съобразно наличната счетоводна документи и договорите свързани с нея установихме, че единствено за последните три годинина юрист Андонов и представляваното от него сдружение „ КейсПро “ ООД са начислени и изплатени над 1 милион лв..

По отношение на изказванието, че съм подписала еднолично извънсъдебна конвенция с Дунарит АД с веществен интерес 50 милиона лв.:

Извънсъдебна конвенция не е подписвана. На заключителен стадий е съглашение, което следва да се подпише сред ДКК и „ Дунарит “ АД, което следва да позволи окончателноспора сред страните.

По отношение на изказванието, че съгласно Закона за обществените предприятия шефове на обществени предприятия нямат право да работят на друго място (освен като преподаватели във висше учебно заведение и/или като лекари) и по отношение на това условие съм подписала декларация с погрешно наличие пред Търговския указател.

Декларацията, подписана от мен, е с правилно наличие. Към момента на избирането ми за изпълнителен шеф на ДКК, не съм била в други трудови или служебни правни отношения.

По отношение на изказванието, че еднолично съм взела решение за промяна наобслужващата банка на ДКК:

Обслужващата банка беше в техническа неспособност да обезпечи системата за двоен автограф и метода на посланичество, очакван в Търговския указател, което наложимиграция към друга банка. Прехвърлените средства са в границите на размер, нужен за покриване на оперативни разноски на сдружението и в границите на размера, обезпечен от Закона за гарантиране влоговете в банките. Основните средства на сдружението са в „ Българска Банка за Развитие “ ЕАД. По никакъв метод не съм сложила в риск финансовото положение на сдружението.

По отношение на изказванието, че отхвърлям да погасявам в период дължими от ДКК суми към страната (НАП, НОИ) и снабдители, с които Дружеството има подписанидоговори (ЧЕЗ и др.).

Всички настоящи отговорности на ДКК съм погасявала навреме и регулярно.

По отношение на изказванието, че еднолично съм назначила краткотрайни членове на СД на„ Вазовски машиностроителни фабрики “ ЕАД (ВМЗ) без утвърждението им от съвета на шефовете и в нарушаване на решение на СД на ДКК.

Временните членове на Съвета на шефовете на ВМЗ са назначени откакто са ми делегирани права, на съображение решение на СД на ДКК, според Протокол № 984 от11.11.2021 година, което събитие е отразено в Търговския указател.

По отношение на изказванието, че еднолично съм разрешила ВМЗ да даде изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без нужното изследване за целенасоченост.

В качеството си на изпълнителен шеф, в сходство с наредбата на член 65,ал.3 от Търговския закон, правомерно съм одобрила решение, взето от Съвета на шефовете на ВМЗ за даване на такива права. Изискала съм мнение от дъщерното ни сдружение „ Кинтекс “ ЕАД, с което те не възразяват да се дават изключителни права. 

От встъпването ми в служба като изпълнителен шеф на „ Държавна Консолидационна Компания “ ЕАД на 29.10.2021г. до момента, във всичките си дейности се управлявам напълно и само от интереса на страната и добросъвестно извършвам отговорностите си. Стремежът ми е да прекратя непозволено разходване на средствата на сдружението и отхвърлям да се солидаризирам с порочните практики на предходното управление, което евентуално е и повода да бъда атакувана.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР