Уволнена за нарушения при приема на децата директорка на 164-та

...
Уволнена за нарушения при приема на децата директорка на 164-та
Коментари Харесай

Уволнена директорка на градина се оплаква от натиск отгоре при приема на деца

Уволнена за нарушавания при приема на децата директорка на 164-та детска градина " Зорница " в столичния квартал " Горна баня " твърди, че в действителност й е оказван напън от високопоставени общински и държавни чиновници, които са й диктували кое дете да бъде записано в детското заведение.

От седмици чиновници на детската градина заплашват с митинги поради уволнената директорка. В поддръжка на отстранената Мариана Иванова се популяризират писма до кмета на София Йорданка Фандъкова с подписка от 300 от родителите на децата в градината. Те упорстват за бистрота, обективност и ясни претекстове за уволнението, с което не са съгласни.

От Столична община обаче оправдават уволнението с назначена инспекция, която била установила " серия от нарушавания " в организацията на работата и приема на деца в детска градина 164 " Зорница ".

При инспекцията се оказало, че за 24 деца липсват кандидатури в осведомителната системата за обслужване на детските заведение на Столична община, през която се прави кандидатстването, само че те попадат в описите на Националната електронна осведомителна система за предучилищно обучение и в дневниците на групите. Проверката е установила още разминаване в датите на класиране на някои деца и датите, от които те са записани в дневниците и посещават детската градина.

Проверките са били осъществени по тъжби от други родители на деца в детската градина и след приключването им Иванова е уволнена.

Самата тя обаче твърди, че й е оказван систематичен напън от високо равнище в Столичната община.

В петък Иванова съобщи пред бТВ, че посредством есемеси, позвънявания и листчета й се указвало кои деца да бъдат одобрявани в детската градина. Уволнената директорка твърди, че има получени есемеси, които е подготвена да покаже. По думите й сходен напън се оказва върху шефовете на всички общински градини в София.

Тя описа по какъв начин на опитите й да възрази, че в дадена група към този момент са записани прекомерно доста деца, е получавала закани, че ще бъде " смачкана ".

Подобни практики за споразумяване на деца с връзки, по предписание " от горната страна " и с телефонни позвънявания са обществена загадка за хората, които са се докосвали до системата на столичното обучение и сходни истории се описват свободно от родители, които са се възползвали от фаворизиран банкет.

Въпреки това от Столичната община изрично отхвърлят обвиняванията на Мариана Иванова.

" Категорично това не дава отговор на истината. Аз разбирам нейните обвинявания към Столична община, несъмнено и към мен чух такива, като нейна защитна реакция. Аз персонално съм подготвена да застана с името си, с цел да опровергая тези нейни думи”, сподели шефът на дирекция " Образование” Мария Минчева пред бТВ.

Тя е длъжна сега, в който над нея се упражнява напън, да пристигна и да ни заяви, разяснява зам.-кметът по просвета и обучение Тодор Чобанов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР