Увити в катове дебели дрехи, за да се предпазят от

...
Увити в катове дебели дрехи, за да се предпазят от
Коментари Харесай

Монголски демонстранти пренебрегват студ и мрак, настоявайки за правосъдие


Увити в катове дебели облекла, с цел да се предпазят от мразовете, монголци спят на улицата в самия център на столицата Улан Батор и настояват, че няма да мръднат оттова, до момента в който не видят, че е въздадено правораздаване по шумна спекулация за злоупотреби със средства, свързани с въглищния бранш.

Арестите на висши чиновници, обвинени в корупция, подвигнаха доста звук в тази обширна страна в Източна Азия и накараха хиляди хора да се съберат в центъра на монголската столица на митинги, траяли през вчерашния ден осми следващ ден, написа Българска телеграфна агенция.

Мнозина протестиращи намислиха да прекарат нощта на площад " Чингис хан ", именуван още " Сухбаатар ", макар че температурите постоянно падат под минус 30 градуса по Целзий.

Облечени в така наречен дел от овча кожа (народна носия, която наподобява на дълга туника), във вълчи кожуси и обути в ботуши от конска кожа, които да им държат топло, те са решени да останат там толкоз дълго, колкото е нужно, с цел да получат правораздаване, въпреки да спят върху стиропор и постелки от кече.

" Ще остана тук, до момента в който не бъдат осъдени крадците ", изяснява пред Агенция Франс Прес демонстрантка, която спи на площада от четири дни и отхвърля да каже името си. Тя признава, че се бои за сигурността си, откакто предходната седмица полицията нанесе побой на някои протестиращи.

" Едрите риби "

Демонстранти настояват, че ги предизвиква поддръжката на популацията – локални хора ги доставят с храна и ги ободряват с упътвания. На апелите за митинги откликнаха даже видни персони и инфлуенсъри в обществените мрежи.

" Толкова хора ги е грижа за нас. Обикновени хора ни носят питиета, ястие (...) и топли облекла ", споделя за Агенция Франс Прес 22-годишната Ариунзая Ценгелсайхан. 

" Човек се стопля, в случай че спи сред двама други, компактно допрян до всеки от тях. На всеки два часа си сменяме местата, с цел да сме сигурни, че всички сме на топло ", изяснява тя. " Преди два дни, откакто дадох изявление за държавната телевизия, един човек ми донесе спален чувал и дюшек ", прибавя момичето.

Властите не разрешават на стачкуващите да разпъват обичайните монголски палатки " гер " (или юрти, бел. прев.) от северната страна на площада, където се намират Народното събрание и внушителната скулптура на националния воин Чингис хан.

" Вън, на кече, спят кучетата. Правителството се държи с нас като с кучета. Ние спим върху кече ", отбелязва участник в митинга, също поискал анонимност. " Искаме да си вдигнем гер, с цел да стоим на топло и да продължим демонстрацията си ", прибавя той.

Правителството заяви, че са задържани Ганхуяг Баттулга, някогашен шеф на " Ерденес Таван Толгой ", една от най-големите въгледобивни компании в Монголия, и още десетина души, упрекнати в пране на пари от злоупотреби с въглища.

Тези арести не съумяха да заглушат гнева на стачкуващите.

" Искаме едрите риби, декларира 30-годишният Баяраа Дамиран, който нощува на площад " Чингис хан ". " Те арестуваха седем-осем чиновници от долните пластове (на йерархията, бел. АФП). Искаме да знаем (кои са) едрите риби най-горе. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР