Уви, има много неща, които могат да убият кариерата, дори

...
Уви, има много неща, които могат да убият кариерата, дори
Коментари Харесай

Убийците на вашата кариера

Уви, има доста неща, които могат да убият кариерата, даже и на най-талантливите и работливи хора. Някои неточности постоянно носят тежки последствия. В множеството случаи даже не става въпрос за оня ужасяващ миг на просветление, в който осъзнавате, че сте създали непоправима неточност. Малките неща се натрупват с времето и подкопават развиването на вашата кариера също толкоз (ако не е повече), колкото най-гръмките провали. Добрата вест е, че в случай че познавате минусите си, ще може да ги контролирате и да предотвратите натрупването на неточности, които могат да ви костват вашата работа.

Това са 9 от най-често срещаните аргументи, които стоят зад разпада на всяка професионална кариера.

1. Обещавате повече, в сравнение с може да извършите

Може да наподобява примамливо да обещаете на сътрудниците и на клиентите си, че ще осъществите всяко тяхно предпочитание и фантазия, изключително в случай че сте почтени и работливи и в действителност вярвате, че може да го извършите. Проблемът е, че няма никакъв смисъл сами да се подлагате на спомагателен напън, който може да ви изиграе неприятната смешка да се визиите зле след това.

Ако обещаете да извършите нещо за извънредно малко време, само че изпуснете на косъм крайния период, най-вероятно ще си помислите, че сте свършили добра работа, тъй като въпреки всичко сте били бързи. Истината обаче е, че сега, в който дадете дума на някого, той не чака нищо по-малко от обещаното. В края на краищата, вие сте се провалили, макар че е можело да извършите същата работа за същия интервал от време и да изглеждате като победител, в случай че просто си бяхте задали реалистични цели през цялото време. 

2. Станали сте прекомерно самодоволни и безгрижни

Припомнете си по кое време за финален път сте усвоили ново умеене, по кое време сте говорили с човек от вашата мрежа от контакти и по кое време сте обновили автобиографията си? Ако не може да си спомните, най-вероятно сте станали прекомерно самодоволни, а това може да бъде началото на края за вашата кариера.

Обикновено, това се случва когато човек се носи по течението, вярвайки, че обстановката в никакъв случай няма да се промени. През последните няколко години обаче ставаме очевидци на непрекъснати софтуерни нововъведения и  обществени метаморфози, които ни демонстрират, че измененията са неизбежни.  Ако нямате време да научите нещо ново и да разширите мрежата си от контакти, значи не сте подредили вярно целите си.

3. Страхувате се от смяната

Страхът от смяната е злият близнак на самодоволството. Единствената му цел е да резервира нещата такива, каквито са били постоянно.

Сигурен съм, че сте ставали очевидци от първа ръка на този феномен на работното място, когато някой е споделил пословичното: „ Но ние постоянно сме го правили по този метод! “.  Днес нещата се трансформират прекомерно бързо, с цел да се привързвате толкоз мощно към статуквото.  В едно проучване, цели 91% от интервюираните споделят, че най-успешните чиновници са тези, които се приспособяват най-бързо към новостите на работното място.

Промяната е естествена част от нашия живот, както на персонално, по този начин и на професионално равнище. Няма значение, дали мислите, че обстановката ще се промени или желаете нещата да си останат както досега, смяната е неизбежна. Не е нужно да я харесвате, само че би трябвало да се научите да я приемате и да започнете да се адаптирате към нея.

4. Имате огромно его

Работили ли сте в миналото с човек, който е постигнал редица триумфи и е почнал да мисли, че те са задоволителни, с цел да бъде третиран като суперзвезда до края на неговия живот? Да постигнеш триумф е ужасно! Никой не може да отхвърли, че това е позитивно за вашата кариера и, че възприятието да постигнете нещо значимо е в действителност прелестно.

Проблемите стартират, когато позволите на триумфа да замъгли вашата визия за действителността и да издигне егото ви до непоносими висоти. Вие стартирате да мислите, че триумфът ще продължи постоянно и, че не заслужавате нищо друго, с изключение на да бъдете от печелившата страна на нещата. Спрете да лежите върху остарели лаври и направете нещо, което да ви завоюва назад уважението, с което сте привикнали.

5. Губите от взор огромната картина

Лесно е да заровите глава в купчината от работа, която стои непосредствено пред вас, и да изгубите взор върху по-голямата картина. Умните хора знаят по какъв начин да поддържат баланс сред двете, като слагат ежедневните си цели против деликатно плануваната последна цел.

Това не значи, че те не се интересуват от дневните си отговорности, а че просто имат задоволително дисциплинираност, с цел да гледат нещата в вероятност и да поправят курса си, когато има потребност. Голямата картина е най-важната в живота, когато изгубите взор от нея, всичко към вас може да пострада.

6. Вие сте отрицателни

Понякога, когато не се чувствате добре, вашето въодушевление може да засегне хората към вас, даже и да не сте желали. Вие сте получили работата, с цел да улесните шефа си и хората от вашия екип, а не да извършите нещата още по-сложни, в сравнение с са били досега. Хората, които популяризират негативизъм в офиса и непрекъснато се оплакват на своите сътрудници от работата, основават токсична атмосфера, която въздейства зле на всички.

7. Имате ниска прочувствена просветеност (EQ)

Всеки знае, че може да бъде уволнен, в случай че не се схваща с останалите чиновници в отдела, само че това, което изненадва множеството е, че неналичието на добре развито умеене за самоконтрол може да бъде огромен проблем в професионалната среда.

Ако всеки може да разбере по кое време сте отегчен или, че мислите, че това, което сътрудника ви споделя е цялостна нелепост, може елементарно да си навлечете неприятности. Емоционални експлоадирания, омаловажаване на непознати триумфи, непрестанно спиране, когато някои приказва и неналичието на себепознание са признаци за ниска прочувствена просветеност, които могат да нанесат съществени вреди върху вашата кариера.

8. Подмазвате се на шефа

Някои хора, споделят че подмазвачеството е естествена част от взаимоотношенията сред шеф и зависещ, само че то няма нищо общо с същинската професионална връзка, построена въз основата на взаимното почитание. Този метод е потаен и високомерен.

Подмазвачите пробват да завоюват преднина пред останалите като почешат егото на шефа, вместо да завоюват неговото внимание  посредством положително показване и висока ефикасност. Това не се приема добре от техните сътрудници, които имат вяра, че всички би трябвало да бъде оценен съгласно заслугите.

Да, значимо е да имате положителни връзки с вашия шеф, само че те не би трябвало да се построяват на гърба на клюки и злословия, които целят да навредят на вашите сътрудници.

9. Отдавате се на политически игри         

Усърдната работа за създаване на постоянни връзки в офиса е доста по-различна от подбуждането на спорове, избирането на страна в разногласието, разпространението на клюки и всички други неща, които влизат в категорията на „ политическите игри “.

За следващ път, всичко опира до достоверността. Ако все по-често пробвате да се промъквате неусетно по коридорите, тъй като някои от вашите подмолни интриги са излезли на ярко, значи сте прекалили с " политическите игри ". Придържайте се към тактики, които гордо бихте разискали с сътрудниците си.

......................

Травис Брадбъри , създател на бестселъра „ Emotional Intelligence 2.0 “ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР