Увереността във собствените ви способности може да ви помогне да

...
Увереността във собствените ви способности може да ви помогне да
Коментари Харесай

Гласът на съмнението

Увереността във личните ви качества може да ви помогне да преодолеете сложен интервал във вашия живот. Има обаче и обстановки, в които подозрението в същите тези ваши умения може да ви защищити от взимането на неверно решение. Ключът е в различаването на обстановките, в които подозрението е потребно от тези, в които не е, споделя Марги Уоръл, създател на книгата „ You’ve Got This! The Life-Changing Power of Trusting Yourself “.

„ Съмнението в самите нас е методът, по който страховете ни излизат на повърхността. То съставлява историите, които си споделяме, с цел да се убедим, че не сме задоволително положителни или че не разполагаме с нужните качества, с цел да реализираме нещо “, споделя тя.

Кога да се вслушаме в гласа, който ни кара да се съмняваме в себе си

Когато човек страда от по този начин наречения „ синдром на самозванеца “ (известен още като синдром на измамника – imposter syndrome), това се дължи на пристрастието на мозъка ни към отрицателните аспекти от нашата еднаквост. Иначе казано, ние сме склонни да се фокусираме върху нещата, с които не се оправяме добре или тези, които в никакъв случай не сме опитвали. Когато имаме вяра в тези отрицателни мисли, ние омаловажаваме своите качества и достижения. Има обаче и случаи, в които човек може да извлече изгода от негативизма.

„ Би било рисково в никакъв случай да не се съмняваме в себе си. Нашите мозъци са еволюирали по подобен метод, че постоянно да бъдат нащрек – изключително когато проучваме ситуацията и взимаме решени. Това е вроденият ни инстинкт за оцеляване “, споделя Уоръл.

„ Например, може да желаете да напуснете работа, тъй като шефът ви подлудява, само че в случай че сте взели сериозен банков заем, едно сходно решение носи доста опасности. По тази причина е добре понякога да се съмняваме в решенията си. Това подозрение ни избавя от глупави неточности “, прибавя тя.

По думите й, с цел да разберем по кое време доза съмнение е нещо потребно и по кое време – не, би трябвало да проучваме следствията от решението, което бихме взели, в случай че се вслушаме в гласа на подозрението. „ Как би изглеждало бъдещето ми, в случай че дам юздите на онази част от мен, която се съмнява в това ми решение? Ще бъда ли удовлетворен от този резултат? Ако – да, то може би рискът си заслужава “.

Кога подозрението е потребно

Ако сте окей с това да позволите на гласа на подозрението да взима решенията от ваше име, то би трябвало да отделите време, с цел да разберете какво тъкмо желаете от него. Съмнението може да изиграе ролята на катализатор на креативност и хрумвания.

Съмнението ви кара да отговорите на въпроса „ Как? “. Как да преодолея това затруднение? Как да реализира мечтаната цел? То ви дава опцията да оцените обстановката и да избегнете вземането на преждевременно решение, което може да ви коства скъпо. Това позитивната страна на подозрението.

Кога би трябвало да игнорирате подозрението.

В доста случаи обаче поемането на риск и впускането в непознатото е верния път напред.

„ Вярвам, че подозренията забавят развиването ни повече от които и да е било външни бариери в живота ни. “, споделя Уоръл.

Пренебрегването на гласа на подозрението изисква храброст и процедура. Когато човек стартира да има вяра повече в себе си, силата на този глас понижава, прибавя тя, като обаче акцентира, че подозрението в никакъв случай не изчезва изцяло.

„ Съмнението убива повече фантазии от експериментирането. Ще изгубите повече благоприятни условия от вслушването в гласа на подозрението, в сравнение с от неговото занемаряване. Колкото повече вярвате в себе си, толкоз по-ясно ще осъзнаете, че нямате особена причина да се съмнявате в себе си “, споделя още Уоръл.

...............

Стефани Воза за FastCompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР