Увелиичава се попастта между хората, които знаят и тези, които

...
Увелиичава се попастта между хората, които знаят и тези, които
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Пропастта между хората, които знаят и тези, които не знаят, е ново социално предизвикателство


Увелиичава се попастта сред хората, които знаят и тези, които не знаят и това е ново обществено предизвикателство. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на откриването на интернационалната конференция за бъдещето на Европейския обществен фонд на тематика " Инвестиции в хората - пътят напред ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Дончев уточни, че би трябвало да мислим по какъв начин да се грижим за цифровите малцинства, които и да не са проблем през днешния ден, обезателно ще бъдат след 5 - 10 години. Един човек, който не е в мрежата, който не е цифрово образован, след десетилетия ще бъде по-тежко маргинализиран от някой от маргинализираните групи сега, съобщи Дончев. По думите на вицепремиера този човек освен ще има мощно редуцирани шансове да работи, а няма и да е пълностоен член на обществото.

Маргинализираните групи, към момента продължаващите несъответствия на пазара на труда, проблемите с квалификацията на работната мощ и търсеното от бизнеса, както и миграционните потоци - входящи и изходящи, също бяха обрисувани като провокации от вицепремиера Дончев.

Според него не би трябвало да се свеждат всички въпроси единствено до структурните проблеми на пазара на труда. Младежката безработица е проблем за страните членки, а за някои от тях е камшик, означи вицепремиерът. По думите му обаче младежката безработица не е единствено проблем на квалификацията и предлагането на работната мощ, а и на поколенчески полезности. Част от нашите младежи не желаят да работят, не им е забавно, а това с курсове не се взема решение, съобщи Дончев.

Европа е и обществен план и всички би трябвало да се гордеем с това, означи вицепремиерът. По думите му в границите на този план би трябвало да се осмисли системата за обществено подкрепяне и разноските, които се вършат. Европа прави половината от обществените разноски за света и би трябвало да се гордеем от това, само че имаме ли случаи, когато общественото подкрепяне вместо помощ се трансформира в отрова, попита Дончев.

Той счита, че би трябвало по-добро таргетиране, тъй като, в случай че някой получава, без да има потребност, това значи, че някой, който има потребност, не е получил задоволително.

Разделенията в обществото са повече, в сравнение с желаеме, и повече от през вчерашния ден, появяват се нови, странни разделения, съобщи вицепремиерът. По думите на Дончев всички сме горди с достиженията на науката, в това число в областта на опазването на здравето. Според него обаче има заплаха точно поради високите достижения в науката да се появят нови разслоения - на хора с достъп до всички авангардни лекувания, което да ги направи съвсем безсмъртни, и такива, които няма да имат късмет и достъп.

Дончев счита, че би трябвало да си отговорим по какъв начин настройваме системите за обществени разноски, по какъв начин работи солидарността, има ли заплаха за едно свръхбогато малцинство да се подсигурява релативно величие, а останалите хора да живеят както до момента. По думите на вицепремиера България ще се опита в границите на европредседателството освен да бъде модератор на полемиките, само че и водач в тематиките.

Комисарят по заетостта, обществените въпроси, умения и трудова подвижност Мариан Тисен съобщи във видеообръщение, че и през идващия програмен интервал инвестицията в хората посредством Европейския обществен фонд ще остане. Според нея би трябвало да се усъвършенства процесът на конвергенция, да се укрепят просветителната система, системите за обществена протекция. Необходима е и по-ефективна система за ръководство на фондовете, добави Тисен.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР