Увеличено търсене на дърва за огрев отчитат от Югозападното държавно

...
Увеличено търсене на дърва за огрев отчитат от Югозападното държавно
Коментари Харесай

Има ли недостиг на дърва за огрев в Югозападна България

" Увеличено търсене на дърва за огрев регистрират от Югозападното държавно дружество (ЮЗДП). Почти няма горско или ловно стопанство, в което да няма най-малко двукратно нарастване на заявките ", сподели шефът на предприятието инж. Дамян Дамянов. 

По думите му това се дължи ненапълно на преориентиране на част от семействата към отопление на дърва, само че по-малка част от декларираните количества са свързани с смяна на типа отопление, като по-скоро става въпрос за презапасяване измежду хората. 

" Един от образците за доста нарастване в декларираните количества е ловното стопанство „ Дикчан “, където тази година са декларирани 56 хиляди куб. метра дърва при годишно прилагане и осъществяване сред 16 и 18 хиляди куб. метра. Разликата е повече от три пъти " , сподели още инж. Дамянов. " Подобна е обстановката в огромна част от стопанствата ", добави той. 

На годишна база плануваните количества за идния зимен сезон също са доста увеличени . За съпоставяне през 2014 година осъществените количества дърва за огрев от ЮЗДП са били към 230 хиляди кубични метра, до момента в който през 2021 година те са 150 хиляди.

Тази година упованията са да се доближат и даже надминат количествата отпреди шест години, а осъществената дървесина да е към 300 хиляди кубика. Една от дилемите пред ЮЗДП и стопанствата на територията на предприятието е да се отстрани презапасяването.

Инж. Дамянов сподели, че има обитаеми места, в които са записани по двама-трима, даже по пет индивида от едно домакинство, което се прави за да се презапасят с дърва.

„ Капацитетът на компаниите не е толкоз огромен, че да можем да задоволим една фамилия по 30 кубика, то не е и належащо “, уточни шефът на ЮЗДП и добави, че презапасяването не е правилно към останалите хора, декларирали дърва за огрев.

Той уточни, че следва правене на нови описи, а и все още горските стопанства и кметовете обезпечават до 10 куб. дърва на домакинство. Практиката за обезпечаване на дърва още с края на всеки зимен сезон към този момент дава резултати, а към 15 август са обезпечени за популацията повече от 65 хиляди кубика, което е три пъти повече, спрямо миналата година.

" Това дава опция за предвидимост, настрана просъхналите дърва дават повече топлота, а замърсяването е по-малко. Добивът от хора „ на корен “ обаче обичайно се реализира през есенните месеци, тъй че този тип обезпечаване следва ", добави инж. Дамянов.

В момента обаче търсенето от складовете е огромно, което води до известно терзание измежду искащите да обезпечат зимното отопление с дърва. „ Ще помоля хората да бъдат спокойни, дърва има, основана е организация за обезпечаване.

Разбира се, поради обстоятелството, че добивът на дървесина като цяло е в сложни планински условия, зависи от метеорологичните условия, очевидно има моменти, в които няма дърва на складовете, закъсняват с графиците, само че като цяло нашата настройка е, че имаме подготвеност да осигурим дърва за отоплителния сезон “, сподели още инж. Дамянов. 

" Проблеми има на единични места ", добави той. В някои обитаеми места са обезпечени дърва за огрев на доста дребен % от деклариралите, само че от ЮЗДП твърдят, че е основана организация за застраховане на нужните количества.

Цените се чака да се задържат до 120-130 лв. за куб. метър , без значение дали идват непосредствено от сечище или от склад, нацепени и нарязани. „ Такава цена се стремим да задържим до отоплителния сезон, мисля че ще успеем, в случай че няма някакви фрапантни промени в цените на горивата “, уточни шефът на ЮЗДП. 

Предвидено е заседание с шефове на дърводобивни компании , с което да се обсъдят процедурите за директно договаряне за рандеман на дървесина, сподели още инж. Дамянов. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР