Увеличеният трафик в дните през последния месец от годината -

...
Увеличеният трафик в дните през последния месец от годината -
Коментари Харесай

МВР съветва как да шофираме при извънредни зимни условия

Увеличеният трафик в дните през последния месец от годината - декември, изисква успокоение, рационално държание и извънреден опит зад кормилото, написа Марица.

Характерни за времето са мокри, заснежени и заледени настилки, които крият заплаха при превишена скорост, рискови изпреварвания и са несъответствуващи за рационализиране уменията на млади и неопитни водачи.

През зимата вниманието на водачите би трябвало да е мощно изострено. Дори и на добре измит път, е допустимо да се попадне на сектор, който е горист. При това състояние е допустимо да се попадне на лед, на който с висока скорост автомобилът е мъчно управляем.

Ако ситуацията е усложнена и има мощен вятър и навявания, шофирането би трябвало да става постепенно и деликатно, изключително когато се минава край здания, електропроводи и дървета.

Изключително рисково е и явлението, наречено „ черен лед “. На пръв взор настилката на пътя наподобява просто влажна, само че в действителност е покрита с тънка кора транспарантен лед.

„ Черен лед “ се образува заради разликата сред температурата на въздуха и тази на асфалта. Ако температурата на асфалта е под нулата, то влажният въздух при контакт с него образува тъничък и хлъзгав пласт, за който няма забележими индикации.

Полицията приканва в случай че по време на пътуването се натъкнете на затрупани коли, да маркирате мястото и да съобщите посредством телефон 112.

„ Ако колата ви бъде затрупана, завържете дреха с ослепителен цвят на най-високата част от автомобила. Избягвайте непрекъснатата работа на мотора на луфт, заради заплаха газовете да влязат в купето и да ви отровят “, поучават още от Министерство на вътрешните работи.

Важен съвет към водачите през зимния сезон е при формиране на колони от тапи, да стопират на отдалеченост, която разрешава изтеглянето им. Не би трябвало да се употребява спешната лента, защото по този начин ще се пречи на избавителните екипи.

По време на път е целесъобразно седналите зад кормилото да наблюдават за ситуацията по радиото или интернет. Ако тя се усложни, пътуването би трябвало да се прекрати, като се спре в най-близкото обитаемо място.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР