Увеличението в цената на природния газ през април няма да

...
Увеличението в цената на природния газ през април няма да
Коментари Харесай

Енергийният регулатор: Увеличението на природния газ няма да е 58%

Увеличението в цената на природния газ през април няма да бъде 58%, каквато прогноза направи „ Булгаргаз “. Това подсигурява ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров, като се базира на борсовите цени, които през последните дни се успокояват.

„ Спад в пазарите, както на електричество, по този начин и на газ, реагират под паника на всякаква вест, която се получава от региона на военните дейности. В този смисъл мога да ви подсигурявам, че нарастването няма да бъде в границите на 57%, както е първичното заявление на „ Булгаргаз “. Колко ще бъде, ще стане ясно едвам в последните дни на месец март. Към този миг, в случай че през днешния ден изчислим нарастването, то би трябвало да е към 30% “, съобщи Тодоров.

Министърът на енергетиката Александър Николов удостовери казаното от ръководителя на КЕВР, като добави, че обстановката се следи. Възможно е помощта за битовите консуматори на газ да бъде продължена и за април:

„ Ще се вземе решение към края на месеца за това по какъв начин да наподобява компенсацията и дали тя да бъде продължена и за още един месец напред, защото действителното прекъсване на отоплителния сезон евентуално ще се случи някъде в средата на месеца “.

Заявката на „ Булгаргаз “ за нарастване на цената на природния газ с близо 60 % от април е поради дейностите на бившето управление на сдружението, което е отказало евтината азерска суровина, счита от своя страна министър председателят Кирил Петков.

Премиерът анонсира, че ще направи опит за нова сделка с Азербайджан, тъй че страната ни още веднъж да получава по-евтини количества.

На среща с бизнеса Петков съобщи, че има дни, в които страната ни зависи на 100% от доставките на съветски газ.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

„ Разбира се, има и рискови обстановки, в които не можем да пренебрегваме реалността…когато се опря дали да има наказания дали да внасяме нефт и газ, там към този момент не може “.

За обявеното от „ Булгаргаз “ искане за повишаване на газа с 58% през април Петков разгласи, че ще се направи опит още веднъж да получаваме на ниска цена газ от Азербайджан:

„ Това, което сега се случва, е цената, която беше 5-6-7-10 евро, нашите контракти са стигали и до 21 евро с азерите, сега пазара е на 114 евро на мегаватчас. Скокът е с пъти на интернационалните тържища. Когато ние сме се отказали по контрактуван метод от едно огромно количество от азерски газ, който другояче в този момент щеше да е с закрепена цена, той щеше да бъде с пъти по-ниска от тази, която сега „ Булгаргаз “ би трябвало купува на пазара. Надявам се обаче, че това ще мога да го трансформира “.

Иван Топчийски, ръководител на борда на шефовете на газовата компания обаче съобщи, че даже да се контракти на ниска цена азерски газ, той няма по какъв начин да поевтини цената през април.

„ Това са подписани договорни връзки, които по-напред във времето могат да се ревизират “.

Топчийски се надява успокояването на борсовите цени да се отрази и на тези през април, за което КЕВР ще вземе решение в края на месеца.

„ Първите 10 дни в положение на война котировките и борсовите показатели са доста високи. Оттук насетне виждаме едно понижаване на тези котировки, тъй че чакаме стойностите към края на месеца, когато в действителност КЕВР ще прегледа формалните към този момент статистики за тези показатели, да забележим едно намаление от това предложение “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР