Увеличението стана възможно след протести в столицата на превозвачи от

...
Увеличението стана възможно след протести в столицата на превозвачи от
Коментари Харесай

Близо 1 лев ще е увеличението на таксиметровите услуги във Варна


Увеличението стана допустимо след митинги в столицата на превозвачи от цялата страна. То е заложено в измененията в Закона за изменение и допълнение на Закона за автомобилните транспорти, както и в Наредба 34 за неговото приложение. С измененията към този момент се дефинира най-малък и оптимален размер на първичната такса. Тя би трябвало да бъде в размер от двоен до троен на  цената за километър пробег за обитаемото място, а тя се дефинира с решение на локалния Общински съвет. 

 

В момента във Варна работещите таксиметрови шофьори са към 1 000, около 10% от тях не са обвързани с компания за таксиметров транспорт и свободно калкулират цените си, сподели Иванов.

Цената за транспорт за километър остава непромененa. Във Варна минималната цена сега е 88 ст., а оптималната е 2 лева Почти всички карат на 89 ст., сподели Димчо Иванов.

" Пандемията срина таксиметровите транспорти! "  Това мнение изрази още синдикалистът. Много от таксиметровите водачи прекратиха активността си, тези от тях, които имат категория отпътуваха да карат ТИР-ове, сподели Димчо Иванов.

Същото е и в София - от 6 700 таксита, в този момент са към 3 000 в милионен град.

Очаква се до дни Наредба 34 да бъде обнародвана в Държавен вестник. След това водачите ще би трябвало да претарифириат апаратите за таксуване в колите си.

За да минат през работа Метрология, с цел да се узаконят по новите цени, ще трябват няколко месеца, като дневно се обработват 20-25 автомобила, разяснява още Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР