Увеличението с 12% на пенсиите е факт. То е хармонизирано

...
Увеличението с 12% на пенсиите е факт. То е хармонизирано
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: Време е минималната работна заплата да бъде коригирана

Увеличението с 12% на пенсиите е реалност. То е хармонизирано с показателя на потребителските цени. Добра наклонност е и растежът на минималната работна заплата. От идната година нейният размер ще се дефинира като 50% от междинната работна брутна заплата. Това разяснява по NOVA общественият министър Иванка Шалапатова.

" Доходната политика към момента е дебитор на доста българи. Хората чакат по-адекватно обезщетение за повишението на цените. Време е минималната работна заплата да бъде поправена след консенсус на обществените сътрудници. След моето назначение заявих на работодателските и синдикалните организации, че разгадавам на градивен разговор ", добави тя.

Според Шалапатова обвързването на обществените помощи с линията на беднотия е положителна наклонност. " Линията на беднотия е 504 лева и от средата на годината с пари, обезпечени в бюджета до края на 2023 година, се усилиха редица помощи. Този тренд ще бъде удължен и през идната година ", посочи министърът и даде образец с еднократната помощ при бедствия.

Във връзка с дефиницията " енергийно небогати ", която беше разработвана, тя съобщи: " Над 10 години в България няма договореност за механизма за минималната работна заплата и за дефиницията за енергийна беднотия. Как е допустимо толкоз години да не можем да намерим вярното решение, в случай че сме част от Европейски Съюз ", разяснява Шалапатова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР