Увеличението от 10%, което ще бъде предвидено в бюджета за

...
Увеличението от 10%, което ще бъде предвидено в бюджета за
Коментари Харесай

Увеличението от 10% няма да е на калпак, а приоритетно

Увеличението от 10%, което ще бъде планувано в бюджета за следващата година, няма да е на калпак. Парите допълнително ще са ориентирани към предпочитани сфери - обучение, обществена сфера, сигурност. Това съобщи ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

"Над 1 милиард лв. са планувани следващата година за обществената сфера. В бранш "Образование " се плануват към 330 милиона в допълнение за нарастване на заплатите. В бранш "Сигурност " - идващият приоритет, с изключение на нарастване на заплати, там има и много съществени суми за възобновяване на техниката, най-много в армията. В обществения бранш имаме над 1 милиард спомагателни към пенсии, към опазване на здравето и към обществени услуги и обществено подкрепяне ", изясни Стоянова.

Тя акцентира, че в разходната част на бюджета е допустимо нарастване и като цяло разликата с 2017 година е 2.5 милиарда повече. Тези пари идват от растежа на стопанската система.

Финансовият министър Владислав Горанов разяснява, че 700 милиона лв. повече разноски за личен състав се планува да има в Бюджет 2018. Той акцентира, че това значи приблизително 10% растеж на заплатите в бюджетната сфера.

За 2016 година статистиката регистрира 3.9 растеж на Брутният вътрешен продукт, за 2017 година се чака към 4%, за 2018 година също се плануват към 4% растеж.

Очаква се след седмица проектобюджетът да бъде подготвен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР