Увеличението на заплатите на учителите да се изтегли от 1

...
Увеличението на заплатите на учителите да се изтегли от 1
Коментари Харесай

Учителските заплати да се увеличат от 1 октомври иска Янка Такева

Увеличението на заплатите на учителите да се изтегли от 1 октомври 2018 година упорстват от Синдиката на българските учители (СБУ). Мотивът им е, че тази година ще се пенсионират 4 200 преподаватели . Младите хора би трябвало да се стимулират да влязат в просветителната система и да заместят по отговарящ метод пенсиониралите се учители.

Това разгласи Янка Такева, ръководител на СБУ на формалната гала за избор на преподавател №1 в Националния конкурс " Учител на годината ", която се организира в столичен хотел. 27 учители са номинирани в 10 посоки.

Такева прикани държавното управление, че още от октомври месец тази година би трябвало да се провиснал към 93 милиона лв. плануваните в бюджета за 2019 година Там са заложени 362 милиона лв.. " Смятам, че министърът на финансите Владислав Горанов и министър председателят Бойко Борисов ще се съгласят ", надява се Такева.

Увеличението не би трябвало да бъде по-малко от 18%, чака ръководителят на Синдиката на българските учители.

На въпрос какви качества би трябвало да има един актуален учител, Такева съобщи, че на днешното събитие участват 74 учители и всеки един от тях би трябвало да има качества като новаторски учител, който да умее да употребява актуалните осведомителни технологии в своята работа . Същевременно той би трябвало да има личен методически опит, да бъде отзивчив, грижлив и да бъде човек, който има новаторска политика, която да е приложена в просветителната система.

На формалната гала по награждаването на учителите участва и просветният министър Красимир Вълчев . " Учителите са тези хора, на които ние разчитаме най-вече за това да учат и възпитат децата ни, да отстранен експанзията и да ги създадат положителни жители ", сподели министърът.

На въпрос има ли някакво авансово нарастване на заплатите на преподавателите към празниците, просветният министър посочи, че в Наредбата за нормиране и възнаграждение на труда, се регламентира нарастването на заплатата на учителя три пъти годишно . " Надяваме се, че тази година вследствие на измененията процентът върху нарастването на заплатите ще бъде по-малък ", акцентира той и добави, че ще е към 6%.

Мин. Вълчев осведоми, че междинната заплата на учителите сега е 1 080 лева за педагогическия личен състав . Средната съществена заплата е малко над 800 лв., в която има спомагателни хонорари. " Имаме високи заплати в някои учебни заведения, където брутната заплата е 1 500 лева за управителните длъжности, до момента в който за останалите е малко по-ниска ", изясни той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР