Увеличението на цените на имотите според националната статистика е средно

...
Увеличението на цените на имотите според националната статистика е средно
Коментари Харесай

200 000 българи се преместили да живеят в по-малък град през 2020-а

Увеличението на цените на парцелите съгласно националната статистика е приблизително към 10-11% на годишна база за огромните градове, само че този растеж не може да се дефинира като " балон ".

Това декларира Добромир Ганев, ръководител на Националното съдружие " Недвижими парцели " пред БНР.

През последните години има няколко фактора, които повлияха на пазара на парцели и ще продължат да въздействат и през 2022. Единият от тях е покачването на стойностите за материалите за строителство на жилища с към 30%, като има и материали, които са се нараснали с над 100%. Това въздейства и на строителството и няма по какъв начин да не засегне и крайните цени на пазара, счита Ганев.

Според специалиста здравна рецесия, рестриктивните мерки, отдалечената работа и онлайн образованието са подтикнали хората да търсят по-просторни жилища.

Само за 2020 година към 200 000 българи са сменили местоживеенето си от по-голям към по-малък град, в устрема си да имат повече достъп до природата и по-открити пространства. Голяма част от хората се ориентират и към закупуване на второ жилище.

По данни на статистиката в множеството огромни градове забележителна част от покупките са със спестявания, до момента в който тези с ипотеки са към 25 -35%, за разлика от София, където те са 50%.

През последните две-три години на пазара на недвижими парцели се откроява и нова група купувачи, разясняват специалистите. Това са младежи под 25-30 години, които стартират първата си работа с приход доста над междинния за София.

Най-много се продават двустайните жилища съгласно брокерът на недвижими парцели Пенка Митова.

Някои ги търсят за вложения, други за жилище. Повечето са млади фамилии, хора, работещи в ИТ бранша сектора или в аутсорсинг компании.

Българи, които работят в чужбина също купуват жилища, с цел да влагат. Не са малко и тези от провинцията, които купуват жилища за децата си, вместо да заплащат високи наеми. Има и купувачи от Гърция, които вземат жилища за децата си, които учат медицина в София.

Сред купувачите на парцели от провинцията има и по-предприемчиви, които купуват и препродават на облага. Заради покачването на търсенето и през 2022 година цените ще вървят нагоре, предвижда брокерката.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР