Увеличението на цената на водата в 14 области, което в

...
Увеличението на цената на водата в 14 области, което в
Коментари Харесай

Дадоха на съд увеличението на цената на водата


Увеличението на цената на водата в 14 области, което в края на предишния месец бе гласувано от КЕВР, а по-късно решението бе преразгледано, само че повишаване отново ще има, въпреки и с по-малки проценти, дефинитивно влиза в съда. На 22 и 28 декември 2017 година Върховната административна прокуратура стачкува пред Административен съд София град решенията на енергийния регулатор от 30.11.2017 година, с които се утвърждават бизнес проектите за развиване на активността като ВиК оператор за регулаторен интервал 2017-2021 година

В сходство с конституционните преимущества на прокуратурата да следи за съблюдаване на законността и в сходство с пълномощията по чл.16, ал.1, т.1 Административнопроцесуален кодекс са подадени митинги срещу решенията на КЕВР. Това направи омбудсманът Мая Манолова, въз основата на чийто сигнал бе формирана инспекция.

От ВАП са открили основни нарушавания на административно-производствените правила, защото КЕВР се произнася по бизнес-планове, чиито дефинитивни редакции не са съгласувани от съответните асоциации по ВиК, съгласно правилото в Закона за водите. Спазването на цитираното нормативно условие е абсолютно наложително, в това число в случаите, в които след първичното координиране в бизнес-плановете от асоциациите по ВиК, от оператора на ВиК услуги се внасят корекции, изменящи утвърдените параметри.

Според прокуратурата, по този метод от КЕВР са подценени повелителни правни правила за да се обезпечи вземането на решения за угаждане на настояванията на посочените ВиК оператори. Проверката на ВАП продължава.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР