Увеличението на цената на природния газ за второто тримесечие ще

...
Увеличението на цената на природния газ за второто тримесечие ще
Коментари Харесай

Увеличението на цената на природния газ през второто тримесечие ще е едва 0,83 %


Увеличението на цената на природния газ за второто тримесечие ще е под 1 % - 0,83 % и няма да се отрази на цената на топлинната сила. Това разяснява пред публицисти ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов след откритото съвещание, на което бе прегледан отчетът на публичния снабдител „ Булгаргаз “. Към момента е рано да се прави прогноза за третото тримесечие, сподели той в отговор на въпрос, като напомни зависимостта от редица интернационалните фактори – цените на петрола и различните горива. В началото на юни ще мога да кажа дали ще има промени, сподели Иван Иванов.

Преди това изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов също напомни, че цената на синьото гориво за третото тримесечие е според от цените на петрола, различните горива, курса на $. Той единствено позволи намаляване от един % за идващото тримесечие. Павлов посочи също по този начин, че отговорностите на „ Топлофикация София “ към газовото сдружение са в размер от 140 млн. лева По думите му, топлофикационното сдружение не е съумяло да съблюдава предварителната сделка за месечно погасяване на авансово контрактуваните суми, само че неотдавна са дали обещание до юни да стопят отговорностите си.

По-рано в границите на съвещанието Светослав Иванов от Българска асоциация природен газ сложи няколко въпроса към енергийния регулатор. Цената в Румъния сега е 33,50 лева./МВтч и в случай че се прибави и входната такса при българската част няма по какъв начин да е над 36 лева /МВтч и към този момент има сдружения, които се възползват, изясни той, като сложи въпрос за понижения потенциал.

Светослав Иванов изрази и терзания, свързани с наредбата за формиране на цената на природния газ, в частност измененията, които постановиха определянето на цената на синьото гориво в МВтч и отпадането в кубични метри. Анализът демонстрира, че за нас няма тъкмо избран ред за превръщане на капацитетните единици от кубични метри в мегаватчас, сподели той, като изясни настояването за запълване на тази нормативна празнота за по-добро информиране на клиентите на сдруженията. Той насочи и въпрос за включването като съставния елемент цената на вход на газопреносната мрежа. Въпрос с преобразуването на мерните единици сложи и Пламен Павлов от Българската газова асоциация. От работната група към КЕВР, както и ръководителя на комисията надлежно се ангажираха с бързи ремонти в съответната разпоредба. Б

КЕВР ще се произнесе дефинитивно за цената на природния газ на закрито съвещание на 28 март.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР