Увеличението на цената на хляба е по-скоро спекула. За съжаление,

...
Увеличението на цената на хляба е по-скоро спекула. За съжаление,
Коментари Харесай

Иванов: Увеличението на цената на хляба е по-скоро спекула

Увеличението на цената на хляба е по-скоро далавера. За страдание, България няма законова уредба, която да бори спекулата. Със сигурност мога да кажа, че на срещата със зърнопроизводители, с Асоциацията на хлебопроизводителите, те ни подсигуряваха, че има закупено задоволително зърно от остаряла годишна продукция на ниските цени, и задоволително нова годишна продукция, което да не разреши внезапно повишение на цената на хляба. Това сподели пред публицисти в Поморие министърът на земеделието Иван Иванов в отговор на въпрос какви ограничения ще предприеме отрасловото министерство поради непрекъснатото повишаване на цената на хляба.

По думите на министъра има благоприятни условия за съмнение поради повишението на цената на газа в този момент , само че внезапният скок на цените на хляба тук-там се обвързва само и единствено със далавера.

" Знаете, че министерството на земеделието поддържа концепцията, която е залегнала в програмата на Българска социалистическа партия и доказана от ръководителя на партията Корнелия Нинова за понижаване на Данък добавена стойност на избрани потребителски артикули в дребната потребителска кошница, което считаме, че ще даде директно отражение върху цените на крайния артикул, който стига до потребителя. Ще пазиме тази концепция на съдружния съвет, с цел да може това да стане факт при актуализацията на бюджета. Разбира се, зависи и от другите съдружни сътрудници ", уточни Иванов.

Аз, като министър, както и екипът на министерството, пазиме сходно нещо. Мисля, че това е потребно. Ние сме го дискутирали със земеделските производители и считаме, че това е пътят, с цел да успокоим идващото нарастване на цените на питателните артикули по независещи,най-вече, от българската реалност обстоятелства, а привнесени извън инфлации, добави Иван Иванов. 

Той уточни, че сега има усмиряване на цената на зърното, поради идната годишна продукция, която се чака да бъде добра.

" Така че нужната намеса ще бъде направена, към този момент зависи от какъв размер, дали ще се купи цялото количество. Същевременно износът върви. Той не е спрял и задоволява потребностите на други страни членки на Европейски Съюз, които нямат наличните количества зърно. Ние ги осигуряваме, тъй като тази свободна доставка на артикули и услуги реализира продоволствената сигурност на цяла Европа ", съобщи Иванов.

Предстои да стартира изкупуването на зърното за Държавния запас.

" В момента текат демократични процедури, чакаме Българска народна банка да завери сметката, тъй като това е главно условие, с цел да може да се почне търговия на борсата. Беше сътвори работна група  от чиновници на министерството, ДАНС, Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, митници, Държавен запас, всички заинтригувани страни за бистрота. Просто чакаме избрани структури да дадат своите позволения, тъй като това въпреки всичко е държавно сдружение, не е частна компания, която да оперира свободно на пазара. Ние би трябвало да получим позволение от съответните органи, с цел да стартираме ", разясни министърът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР