Увеличението на размера на отчислението от 95 лв. за тон

...
Увеличението на размера на отчислението от 95 лв. за тон
Коментари Харесай

Вдигането на такса смет може да се отложи

Увеличението на размера на отчислението от 95 лева за звук депониран боклук, което общините би трябвало да заплащат на Регионална инспекция за опазване на околната среда от идната година, може да бъде понижено

© Надежда Чипева Увеличението на такса боклук в редица общини от идната година може да се отсрочи. Това се разбра, откакто излъченият за министър на околната среда от квотата на Вътрешна македонска революционна организация Нено Димов се срещна с депутати от партията на Красимир Каракачанов предишния петък в Народното събрание. На нея са били разисквани вероятни промени в Наредбата за реда и метода на установяване на размера на отчисленията при депониране на боклуци, които общините внасят всеки месец в Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ).

Според наредбата от идната година общините трябваше да стартират да превеждат по 95 лева за звук депонирани боклуци. За съпоставяне - през тази година те внасяха по 57 лева за звук. Именно това фрапантно нарастване кметовете използваха като мотив за нарастването на локалните налози и такси за 2020 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вариантите

Според депутати от Вътрешна македонска революционна организация по време на срещата с министър Димов са били разисквани два разновидността за понижаване на таксата. Единият е нарастването до 95 лева./тон да става поетапно - на три стъпки до 2022 година Другият вид е общините, които са изпълнили най-малко един от критериите за оползотворяване на отпадъците - за преработване или за компостиране на биоразградимите боклуци, тази такса да бъде понижена на половина. Досега, с цел да не заплащат цялостния размер на отчисленията към Регионална инспекция за опазване на околната среда, от общините трябваше да извършват избрани цели както за преработването, по този начин и за компостирането на битовите боклуци. " Повечето от общините са изпълнили най-малко единия от тези критерии ", сподели за " Капитал " съпредседателят на парламентарната група на " Обединени патриоти " Искрен Веселинов. От министерството на екологията цитират данни на Изпълнителната организация по околна среда за 2018 година, съгласно които 38 общини са изпълнили задачите за преработване, а към 195 - задачите за компостиране.

Защо общините вършат тези отчисления

Отчисленията на общините към Регионална инспекция за опазване на околната среда са регламентирани с наредбата на Министерството на екологията от 2013 година, като в началото сумите са били 15 лева за звук депониран боклук и всяка година са нараствали, с цел да стигнат до 95 лева за звук през 2020 година Рестриктивната мярка има две цели. От една страна, да подтиква кметовете да търсят способи за оползотворяване на битовите боклуци и понижаване на количествата им за депониране, което е обвързвано и с уговорките по европейската инструкция за отпадъците. Според нея да вземем за пример до 2025 година сред 75 и 80% от битовите боклуци би трябвало да се рециклират и 50% от биоразградимите боклуци да се компостират. Целта е до 2030 година единствено 10% от битовите боклуци да се депонират на сметищата.

Другата цел на събираните от Регионална инспекция за опазване на околната среда отчисления, които се натрупват в сметката на всяка обособена община, е тези средства да се употребяват от кметовете за закупуване на сепариращи и компостиращи съоръжения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР