Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на България е 0.9

...
Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на България е 0.9
Коментари Харесай

Еврокомисията очаква стабилен растеж в България, движен от потреблението и инвестициите

Увеличението на брутния вътрешен артикул (БВП) на България е 0.9 % през първото тримесечие на 2018 година, запазвайки миналогодишния постоянен ритъм, когато стопанската система набъбна с 3.6 %. Сегашният напредък е движен от мощното частно ползване и по-високите вложения, показва Европейската комисия в оповестената си през днешния ден лятна междинна прогноза за стопанската система и инфлацията в Европейски Съюз и еврозоната.

Повишенията на заплати са дали подтик на частното ползване, а обновеното потребление на стратегиите за капиталово финансиране на Европейски Съюз са съдействали за растежа в държавното вложение. Икономическите настроения не престават да се усъвършенстват и аналитични данни сочат упования за нарастване на поръчките, по-висока продуктивност и по-голямо търсене, което допуска, че стопанската система ще продължи растежа си през идващите тримесечия.

Прогнозите са, че повишаването на Брутният вътрешен продукт ще остане мощно с 3.8 % през 2018 година и 3.7 % през 2019 година, подтиквано на първо място от вътрешното търсене.

Положителното развиване на пазара на труда и плануваното нарастване на заплатите в държавния бранш ще способства за дълготрайно нарастване на частното ползване. Очаква се растежът на вложенията също да е огромен поради обновеното асимилиране на европейски фондове, само че и с помощта на засилените вложения в частния бранш.

В същото време чистият принос на износа за Брутният вътрешен продукт се чака да бъде негативен. Въпреки че, мощното външно търсене може да усъвършенства нарастването на износа, мощното вътрешно търсене и забележителните вложения значат, че вносът ще продължи да надвишава износа.

Натискът върху цените се ускорява през пролетните месеци като резултат от внезапното повишаване на петрола и вторичния му резултат върху цените на храните. Регулираните цени също са се повишили доста за същия интервал. Очаква се инфлацията да се форсира до 2 % през 2018 година преди да спадне до 1.8 % през 2019 година. Това се дължи на мощния базов резултат на енергийните артикули, а разполагаемият действителен приход би трябвало да поддържа потреблението и цените като цяло, показва в умозаключение Еврокомисията. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР