Увеличението е сериозно. Ситуацията е тежка, но със сигурност ще

...
Увеличението е сериозно. Ситуацията е тежка, но със сигурност ще
Коментари Харесай

Енергийният министър Александър Николов: Няма писмо от азерска страна за договора за газа

Увеличението е съществено. Ситуацията е тежка, само че сигурно ще се оправим. Това сподели в ефира на Българска национална телевизия министърът на енергетиката Александър Николов във връзка нарастването на цената на природния газ с 30% от 1 януари.

По думите му пазарите на европейско равнище стават все по-интегрирани и цените на електрическата енергия са все по-близки и съпоставими, като това ненапълно е годно и за природния газ.

Цените на електрическата енергия за бизнеса на българския пазар са много по-ниски, в сравнение с някои европейски пазари. Странно описаните апокалиптични сюжети не са тъкмо в унисон с действителността. Със сигурност бизнесът е в тежко състояние, само че по ред аргументи в това състояние се намираме всички. Опитваме се да създадем допустимо най-хубавия баланс сред обществения статус на обществото и конкурентоспобността на бизнеса, с цел да бъдат обезщетени тези нараствания. Мисля, че ще почистим проблемите. В непрекъсната преписка сме с всички представители на работодателите, съобщи Николов.
свързани новини3592на 04.01.2022
Естествено че ще има таван на обезщетенията, тъй като би трябвало да има предвидимост на разноските. Бизнесът би трябвало да прояви споделена отговорност. Ако няма таван, се основават благоприятни условия за нечиста сделка. Това са неприемливи неща, акцентира енергийният министър.

Той посочи, че обезщетенията за бизнеса ще бъдат изплащани, до момента в който продължава рецесията с цените на енергийните носители, а напълно скоро ще бъдат оповестени обезщетения и за битовите консуматори.

Министърът разяснява и изказванията, че държавната компания " Булгаргаз " е уведомила преди празниците Държавна организация " Национална сигурност " с писмо, че конкурентни ползи в България се пробват да саботират вноса на природен газ от Азербайджан. Това ставало като се компрометира обществено съглашението с Баку от 2013 година за импорт на 1 милиарда куб. м годишно. Освен опита да се блокира обезпечаване на нови източници за потреблението на газ в страната, тези дейности рискували да дестабилизират " Булгаргаз ", да доведат до загуби на десетки милиони долари банкова гаранция и - при положение, че се стигне до очистване на компанията - прекосяване на вноса на газ в други ръце.

Няма такова писмо от азерска страна. Абсолютно целеустремено се приказва за това, тъй като това основава стрес в системата в България, акцентира Александър Николов Александър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР