Увеличение с десет лева на минималната работна заплата влошава бюджетното

...
Увеличение с десет лева на минималната работна заплата влошава бюджетното
Коментари Харесай

Росица Велкова: По-скоро не е възможно увеличаване на минималната работна заплата

Увеличение с 10 лв. на минималната работна заплата утежнява бюджетното салдо с 50 милиона лв., съобщи министърът на финансите

Промени в бюджета сред първо и второ четене не би следвало да са вероятни според Закона за обществените финанси и спазвайки признатото законодателство. Това сподели служебният министър на финансите Росица Велкова в отговор на журналистически въпрос относно инициативата на левицата за промени в бюджета, съобщи Българска телеграфна агенция.

Росица Велкова взе участие в постоянния парламентарен надзор през днешния ден.

Към момента решението, което взе Министерският съвет, е да внесе за гласоподаване в Народното събрание така наречен удължителен закон, който да продължи всички настоящи политики, признати със Закона за бюджета за 2022 година, които по-късно да бъдат обновени и надградени.

Попитана дали е съгласна депутатите да прекроят бюджета сред първо и второ четене, Велкова сподели, че в удължителния закон не би следвало да могат да го създадат. Съгласно закона, когато Народното събрание приема ограничения, които усилват разноските или понижават приходите на бюджета, би следвало да създадат промяна в Закона за държавния бюджет, посочи тя.

Относно протестите на синдикатите пред постройката на Народното събрание министър Велкова сподели, че решенията за средносрочна политика следва да бъдат от определено с парламентарно болшинство държавно управление. Днес Конфедерацията на самостоятелните синдикати (КНСБ) и Конфедерацията на труда " Подкрепа “ излязоха на митинг с претенции, свързани с приходите на работещите хора, трудовите и синдикалните им права.

Според Велкова по-скоро не е допустимо увеличение на минималната работна заплата през това удължение на Закона за държавния бюджет.

Считаме, че политика следва да се прави от постоянно държавно управление, което има парламентарна поддръжка, тъй като когато се вземат решения за увеличение на разноски, изключително непрекъснати настоящи разноски, те имат въздействие в средносрочен проект, посочи Велкова. По думите ѝ главната задача на служебното държавно управление е да създаде и провежда изборите, както и да резервира действието на държавността.

На въпрос дали тя като финансов министър, ще предложи нарастване на минималната работна заплата и дали Министерският съвет ще вземе такова решение, тя уточни, че това ще бъде обсъждано в процеса на бюджетната процедура, която ще протече в Народното събрание. Увеличение с 10 лв. на минималната работна заплата утежнява бюджетното салдо с 50 млн. лв., съобщи Велкова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР