Увеличение от около 1 лев към сегашните цени на горивата

...
Коментари Харесай

Петролната и газова асоциация прогнозира ръст на цената на горивата с 1 лев

Увеличение от към 1 лев към сегашните цени на горивата се чака през идващите 2 години. Това съобщи Светослав Бенчев, правист в Българска петролна и газова асоциация. Или това би означавало 3.20 лева за литър бензин и 3.40 лева за дизел, като по негови думи Акцизният комитет на Европейската комисия сега обмисля ново нарастване на ставките.

Изчисленията са направени, в случай че се резервира европейската концепция за двукомпонентно облагане на горивата (за енергийно наличие и излъчвания CO2) в подтекста на Зелената договорка като финален опит за ограничение на световното стопляне под 2 градуса по Целзий доникъде на века.

За да извърши обещанията, дадени през 2015 година с подписването на Парижкото съглашение за климата, Европейски Съюз реши преди шест месеца, а преди две седмици облече и в закон, желанието си през идващите 30 години да ограничи толкоз създаваните парникови излъчвания, че те да са не повече от тези, които се гълтам или обезвреждат.

Основна част от проекта е възбраната на колите с мотори с вътрешно горене. Но също и чрез проверка на Директивата за данъчно облагане на енергийните артикули и електрическата енергия, която планува нови скали съгласно замърсяването на природата и включване на нови типове горива, които ще обиден цените на самолетните билети и на стоките, доставяни по море.
По-зелено гориво, по-малък данък
Въпросният 1 лев съдържа в себе си нарастване на стойностите на акциза плюс добавката за квоти въглеродни излъчвания.

Според европейските правила Брюксел дефинира минимални ставки за облагане на горивата и силата. Концепцията е акцизът да не се начислява на литър, а съгласно енергийното наличие и да се актуализира годишно през инфлацията. (В момента акцизът на бензина е 710 лева на 1000 литра, а за дизела 646 лева на 1000 литра).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР