Увеличение от над 3 млрд. лева на средствата от еврофондовете

...
Увеличение от над 3 млрд. лева на средствата от еврофондовете
Коментари Харесай

България се пребори за рекордни евросредства след 2020 г.

Увеличение от над 3 милиарда лв. на средствата от еврофондовете за страната ни след 2020 година гласоподава през днешния ден Европейският парламент.

Според законодателния отчет, който беше импортиран от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, се планува сегашните 14.6 милиарда лв. да набъбнат до 18 милиарда лв.. за интервала 2021-2027г. Това е най-високият бюджет за районно развиване, инфраструктура, околна среда и претовареност от присъединението на България към Европейския съюз до момента.

Самият Новаков съобщи, че решението на европарламента е повече от приемливо и дава отговор на упоритостите както на Европейски Съюз, по този начин и на България за по-бързо развиване на районите и повишение на виталния стандарт на хората. По думи на българския евродепутат по този метод България се подрежда измежду първите 3 страни с най-голямо нарастване на кохезионния бюджет, и то при приблизително понижение от 11% за Европейски Съюз.

Одобрението на Европейския парламент дава мандат на Новаков да стартира договаряния със Съвета. Първата среща е планувана за 19 февруари в Брюксел, а договарянията ще продължат доникъде на март.

Според утвърждения текст най-бедните райони ще съфинансират единствено 15% от цената на плановете, макар че Европейската комисия предложи те да заплащат 1/3 от нея. Кохезионната политика да подкрепи битката с демографската рецесия и бедността в най-засегнатите райони, е друго значимо предложение в законодателния отчет, което беше подкрепено от евродепутатите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР