Увеличение на учителските заплати с 18 на сто още от

...
Увеличение на учителските заплати с 18 на сто още от
Коментари Харесай

Учителите поискаха по-рано увеличение за заплатите

Увеличение на учителските заплати с 18 на 100 още от 1 октомври, вместо от началото на идната година. Това изиска водачът на синдиката Янка Такева през днешния ден по време на награждаването на 27 български учители, взели участие в състезанието " Учител на годината ", съобщи Българска национална телевизия. Състезанието се провежда от СБУ във връзка деня на Светите братя Кирил и Методий за 21-ва година.

Според Янка Такева, учителите са удовлетворени от досегашното нарастване на заплатите си, само че имат имат още едно искане: плануваното нарастване на заплатите им от 1 януари 2019 година да стане по-рано. " Увеличението на работните заплати на учителите да се изтегли от 1 октомври 2018 година, тъй като тази година ще се пенсионират 4200 учители. За да може да се стимулират младежите да влязат в просветителната система още от октомври, държавното управление би трябвало да отпусне към 93 млн. лв. ", съобщи Такева. " Увеличението на заплатите през октомври ще бъде с не по-малко от 18% ", съобщи още тя и добави, че в Бюджет 2019 са заложени общо 362 млн. за учителските заплати.

Според министър Вълчев обаче тези средства не са планувани в бюджета. " При положително бюджетно осъществяване ще се водят диалози по това, само че тези три месеца са относително дребна стъпка спрямо това, което е планувано идната година. Увеличението на минималната работна заплата несъмнено ще бъде по-високо от този %. За дата не желая да се наемам, само че средствата ще стигнат евентуално за по-голямо нарастване ", разяснява той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР