Увеличение на пропускателния капацитет на граничните контролно-пропускателни пунктове „Капитан Андреево“

...
Увеличение на пропускателния капацитет на граничните контролно-пропускателни пунктове „Капитан Андреево“
Коментари Харесай

Увеличават капацитета за преминаване на камиони през границата с Турция

Увеличение на пропускателния потенциал на граничните контролно-пропускателни пунктове „ Капитан Андреево “ и „ Лесово “ за прекосяването на камиони до седмица. Това поема като ангажимент българската страна, заяви БГНЕС.

Броят на камионите от Турция, които ще бъдат култивиране през пункта „ Капитан Андреево “, би трябвало да стигне до 2000, а този на преминаващите през „ Лесово “ – до 1000 за денонощие.

Това заяви транспортният министър Николай Събев след диалозите, които той организира със заместник-министъра на търговията на Турция Туна Турагай, с представители на властта в Одрин и с митническите управляващи в прилежащата страна.

За преодоляване на обстановката по границата ни с Турция се командироват и в допълнение чиновници – по 25 души от Гранична полиция и от Агенция „ Митници “, уточни Събев. Той е на границата ни с Турция поради натрупалите се опашки от ТИР-ове през последните седмици там. Министър Събев заяви, че сега на турска страна има запушалка от чакащи да влязат у нас над 3500 камиона.

С ограниченията, които се вкарват, тази вълна би трябвало да бъде обрана и до седмица да се влезе в регулярен темп на работа, уточни още транспортният министър.

Работата по разрешаване на казуса ще продължи и до септември месец Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ би трябвало да усили потенциала си с още 50%, означи той.

Междувременно тази заран от българската страна на границата на митинг излязоха превозвачите от автобусния и транспортния отрасъл. Бизнесът недоволства поради тежкото закъснение на транспортните средства. По думите им камионите престояват по 6 дни на опашките. А това коства загуби от по 70 хиляди евро на час. Един от главните проблеми, който докара до струпване на тировете е решението на страната да поеме контрола върху фитосанитарните проби на транспортираната към страната и Западна Европа продукция.

Стана ясно и, че Агенция „ Митници” ще даде постройка на пункта, където ще бъде ситуирана лаборатория за проучване на пробите. Сега те се изпращат за резултати до Референтната лаборатория в София. Лабораторията на пункта ще проработи до 5 месеца.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР