Увеличение на постъпилите дела през 2023 година с 36 %

...
Увеличение на постъпилите дела през 2023 година с 36 %
Коментари Харесай

В Търговище отчитат увеличение на постъпилите през 2023 година дела

Увеличение на постъпилите каузи през 2023 година с 36 % по отношение на 2022 година регистрира Окръжният съд (ОС) в Търговище. Отчетена е и активността на районните съдилища от правосъдния регион, оповестиха от пресслужбата на институцията.  

Присъстваха магистрати от Окръжния съд и районните съдилища в региона. Гости на събитието бяха ръководителят на Апелативен съд-Варна – Ванухи Аракелян, ръководителят на Административен съд-Търговище Анета Петрова, окръжният прокурор Дилянка Стоянова, ръководителите на районните съдилища в Търговище, Омуртаг и Попово, ръководителят на Адвокатска колегия-Търговище.

През 2023 година в съда са постъпили общо 855 каузи, като нарастването по отношение на 2022 година е с 36 %. От тях 304 са цивилен, 103 търговски и 448 наказателни каузи. От всички свършени каузи до края на годината, 92 на 100 са завършили в период от три месеца, считано от момента на насрочването на делото до постановяване на крайния правосъден акт. През 2022 година този % е бил 88 %, демонстрира информация. 

Средната натовареност по щат на съдиите се покачва като цяло във връзка с постъпилите каузи, делата за разглеждане и свършените каузи, което се дължи на нарасналото постъпление. 

Съдът е приключил 91 % от делата за разглеждане и 100 % от постъпилите каузи, като за съпоставяне през 2022 година това са 89 на 100 от делата за разглеждане и 105 на 100 от постъпилите каузи. Т.е. без значение от фрапантното нарастване на постъплението, процентът на свършените каузи по отношение на тези за разглеждане се усилва, а съдът съумява да завърши като цяло постъпилите през годината каузи. Подобрение на индикаторите има по отношение на висящността на делата, като в края на 2023 година несвършените каузи са 8,6 %, по отношение на делата за разглеждане, а през 2022 година този % е бил 11 на 100, регистрират от Окръжният съд в Търговище. 

През отчетната година са се върнали общо 62 обжалвани акта с резултат, от които 45 са доказаните (73 %  при 54 % за 2022 г.), променени са 10 акта (16 % при 18 % за 2022 г.), анулирани са 7 (11 % при 28 % за 2022 г.). 

Проследявайки петгодишен интервал по съществени индикатори, арбитър Татяна Даскалова означи, че за отминалата 2023 година тези индикатори са на най-хубаво ниво. 

След резюмето ръководителят на Оценка за съвместимост – Търговище засегна въпроса за плана за нов Закон за правосъдната власт, за въвеждането на института на правосъдната медиация и изобщо за провокациите в правоприлагането и организацията на работа в съда. Като един от главните проблеми в правосъдния окръг беше бележит този с обезпечаване на кадровата обезпеченост на съдилищата както с магистрати, по този начин и със правосъдни чиновници.

Председателят на Апелативен съд – Варна Ванухи Аракелян поздрави магистратите и чиновниците за отличните резултати. Тя означи, че макар компликациите, стандартите освен са непокътнати, а са надградени. Зад това стои подготовка и професионализъм. Изпращате една почтена 2023 година, заключи арбитър Аракелян.

„ За разбирането, поддръжката и отношението благодаря на всички сътрудници и на правосъдната администрация! Желая ви здраве! “ – по този начин ръководителят на Оценка за съвместимост – Търговище закри събранието. Както Българска телеграфна агенция заяви, в средата на февруари систематизираните резултати от разбора на дейността на Районен съд – Търговище и Районен – Омуртаг през 2023 година бяха показани от ръководителите на съдилищата. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР