Увеличение на акциза на т.нар бездимни цигари и на наливната

...
Увеличение на акциза на т.нар бездимни цигари и на наливната
Коментари Харесай

НС на първо четене: Увеличение на акциза на бездимните цигари и на наливната бира

Увеличение на акциза на т.нар бездимни цигари и на наливната бира. Това плануват инициираните от ГЕРБ промени в закона за акциза, които бяха признати на първо четене в Народното събрание. В предложенията за промени е заложено да се постави данък и на бутилките бира над 5 литра, оповестява "Дарик ".

Според първичното предложение, импортирано от ГЕРБ, акцизите върху бездимните цигари трябваше да се изравнят с тези на стандартните цигари и една кутия да нарастне от 5.50 на 10 лева След това министър председателят Бойко Борисов подреди промени да не се вършат, само че болшинството не се съобрази, а единствено ги преработи.

По време на разискванията през днешния ден напълно предстоящо ГЕРБ и Българска социалистическа партия повториха старите си тези и Румен Гечев от левицата и Менда Стоянова от ръководещите влязоха в конфликт:

„ В Хърватия акцизът е 13,6%, в Гърция е 24%, в Латвия е 10%, в Словакия е 11,3%, в Словения не е еднообразно също, както твърдите в претекстовете си, а е 13,1%. Всяко едно дете дори може да влезе и да види таблиците на акцизите на Европейски Съюз “, сподели Румен Гечев.

„ Категорично мога да ви кажа, че вие сте лобистите и неслучайно от всички изявления вие бяхте просто едни рекламни сътрудници на производителите на сходни цигари. Но аз не знам дали сте техни рекламни сътрудници, или работите пиар в рекламната организация за България на тези производители “, обърна се от своя страна Менда Стоянова.

От Движение за права и свободи оповестиха, че няма да поддържат измененията, тъй като се вършат в средата на годината. А Драгомир Стойнев от левицата изясни, че с измененията се подвига и още един данък.

„ От ГЕРБ желаят да вдигнат налога и на наливната бира, като се полза с бандерол. Нещо, което в действителност е извънредно неприемливо и се чудим за какво посягате и на това наслаждение на българските жители. Нима приходите в бюджета не са ви задоволителни “, попита Стойнев.

Въпросите на Стойнев останаха без отговор от страна на ръководещите. А измененията минаха на първо четене, като срещу тях гласоподаваха Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

След това депутатите минаха към различен противоречив миг – настояването на социалистите Летище София да не се отдава на концесия. Въпреки настояването министър председателят да пристигна в Народното събрание за точката, това по този начин и не се случи. Което не попречи на Георги Свиленски от Българска социалистическа партия и Иван Вълков от ГЕРБ да спорят по тематиката:

„ Държавата не може да ръководи държавни сдружения. Разбирайте министър Московски, тъй като той е принципал на това сдружение, не може да ръководи Летище София. Ако това решение бъде признато през днешния ден, господин Московски, единственото правилно ваше решение е да отидете в Министерски съвет и да си депозирате оставката пред министър-председателя. Това ще рече, че 240 народни представители ви споделят: Господин Московски, вие не може да си свършите работата като министър, вие не може да управлявате това сдружение и по тази причина би трябвало да си подадете оставката. Даването за 47 години и 6 месеца си е чиста продажба. Това си е чиста продажба! Както желаете, по този начин го тълкувайте “, сподели Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

„ До десетата година на концесията би трябвало да бъде построен и Терминал 3. Или общо изчислената планирана стойност на концесията за 35 години е в размер на 6 778 765 000 лева Искам добре да чуете тези числа, тъй като това са цифрите за 35 години, а не както ни беше втълпявано, че това ще бъде концесията, в случай че бъде удължена вероятно “, уточни от своя страна Иван Вълков от ГЕРБ.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР