Увеличават средствата за отбрана, за сигурността на границите, за климата

...
Увеличават средствата за отбрана, за сигурността на границите, за климата
Коментари Харесай

В бюджета на ЕС 2021-2027 г.: По-малко пари за фермери и магистрали

Увеличават средствата за защита, за сигурността на границите, за климата и за нововъведения

Намаление на средствата за кохезионната политика /б. ред. - за доближаване, реализира се посредством структурните фондове, Европейска инвестиционна банка и др./ със 7%, за селскостопанската - с 5 на 100 и на директните заплащания - с 4%. Това е заложено в предлагането на Европейската комисия за идната Многогодишна финансова рамка на общността за интервала 2021 - 2027 година В същото време се усилват разноските за защита, за сигурността на границите и за климата. Приоритет ще бъдат нововъведенията и научните проучвания.

Плановете бяха обявени от комисаря по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер пред Европейския парламент. Той уточни, че при правенето на плановете Европейска комисия е била изправена пред два казуса - намаляването на средствата поради Brexit и новите провокации пред Европейски Съюз - миграция, граничен надзор и защита.

" Новият бюджет на общността е реформаторски, по-гъвкав и съвременен " , разяснява ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. Той изясни пред депутатите, че Комисията е направила изчерпателен разбор на всички европейски политики и в следствие предлага размер на Многогодишната финансова рамка от 1,11% от брутния народен приход /БНД/, или 1,27 трилиона евро. " Ако не бяхме създали този разбор на всички политики и просто бяхме дали отговор на всички претенции, в случай че не бяхме отчели, че 15 милиарда евро ще липсват след излизането на Англия, щяхме да стигнем до 2% от Разузнавателна служба на ФРГ. Това предложение щеше да бъде отхвърлено от доста страни членки и от някои от вас ", акцентира Юнкер. По думите му, това е бюджет, в който разноските би трябвало да доведат до по-добри резултати с акцент върху европейската добавена стойност, " да имаме модерна политика, съчетана с кохезионната политика ".

Ще има и нови цели като цифровата стопанска система, защитата на границите, защитата. Юнкер означи и че в бюджета е включена стратегия за поддръжка на промените за страни, които желаят да влязат в еврозоната и за стабилизиране на вложенията с активизиране на 30 милиарда евро, с цел да се резервира стабилността при стопански разтърсвания.

2 милиарда евро са планувани за защита в новата финансова рамка , уточни Йотингер. За ръководството на границите е значимо да се знае кой влиза в Европейски Съюз. Еврокомисарят акцентира, че България, Гърция, Италия, Малта и Кипър са доста натоварени, а вътрешните граници в Европейски Съюз би трябвало да се проходими, само че за тази цел външните граници би трябвало да се управляват добре. Еврокомисията предлага подсилване на " Фронтекс ", като чиновниците от 1500 станат 10 000, а страните членки са помолени да понижат граничния надзор навътре в Европа последователно.
Ще има и още средства за запазване на климата . " Увеличението е с 50%, 5% ще се отделят за въвличането на климатичните тематики във всички политики на съюза ", изясни еврокомисарят. " Искаме да финансираме и нови планове, да удвоим броя на младите, които да вземат участие в " Еразъм ", уточни Йотингер. Той акцентира, че има огромна конкуренция от всички страни и са нужни вложения в нововъведенията и проучванията. " Искаме да увеличим с 60% вложенията в тази област ", добави еврокомисарят.

В рамката има и нов механизъм - отчитане на върховенството на закона при разпределянето на средствата.

Йотингер акцентира, че това е значимо, тъй като става дума за парите на данъкоплатците. " И когато има спор за европейските бюджетни стратегии и правосъдни разногласия, би трябвало да знаем, че правосъдните системи са самостоятелни, че правосъдните решения се взимат обективно, би трябвало да има връзка сред правовата страна и финансирането посредством европейски средства ".

Бюджетът /2021-2027/ ще има и повече източници за самофинансиране , с цел да могат да намалеят вноските от страните членки. " Искаме 10% да идват от нови приходоизточници, 24 милиарда евро, да вземем за пример, от схемата за търговия с излъчвания, корпоративния налог и ограничения като преработването на пластмасовите боклуци.

Всяка страна членка ще може да реши по какъв начин да контролира обработката на пластмасови боклуци - дали посредством налог или посредством забрани. Така ще можем да покрием до 50% от празнотата след Брекзит, надяваме се да не е нужно увеличение на националните вноски ", сподели още Йотингер. Той акцентира, че колкото по-бързо се вземе решението за бюджета, толкоз по-добре, и подсети, че 2014 година е била изгубена година, тъй като доста късно е било реализирано съглашение.

Представянето на бюджета беше последвано от спор в пленарната зала в Брюксел. Повечето евродепутати показаха въздържаност и възражения, показва Българска телеграфна агенция.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер беше безапелационен, че съкращаването на средствата би трябвало да се разиска с жителите, с фермерите и дребните и междинните предприятия. Той уточни, че би трябвало да се попитат страните в Европейски Съюз от кое място да се съкратят разноски. От ЕНП опазиха препоръчаните от еврокомисията за понижения на средствата за земеделие и доближаване.
Социалистите и демократите се усъмниха , че предлагането взима поради потребностите на младежите за идващото десетилетие. Те настояха средствата от Европейски Съюз да доближават и до бедните хора.
Европейските реформатори и консерватори настояха за повече понижение на средствата в европейския бюджет. Според АЛДЕ за пръв път от 20 година насам бюджетът на Европейски Съюз планува " лични източници " за финансиране, усилва се, като се планува понижение или повишение на средствата там, където е належащо.
Зелените настояха половината от идващия бюджет на Европейски Съюз да бъде ориентирана към опазването на природата.
Европейската обединена левица изрази терзание от посоката на бюджета, приветства предлагането за повишение на разноските за обучение и възрази против увеличените средства за защита на границите и за защита.
Групата " Европа на свободата и директната народна власт " регистрира, че страните чисти вносители в бюджета ще бъдат в допълнение натоварени поради отдръпването на Англия. А обвързването на отпущането на средства от Европейски Съюз с върховенството на закона е ясно наказване за страните от Източна Европа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР