Увеличават се случаите на несъответствие между декларираните пари в брой

...
Увеличават се случаите на несъответствие между декларираните пари в брой
Коментари Харесай

Данъчните не откриват в касите на фирмите сумите в брой, които са декларирали

Увеличават се случаите на противоречие сред заявените пари в брой от компаниите и средствата, които те на процедура държат в касите си, оповестиха от Националната организация за приходите (НАП). От две седмици данъчните вършат инспекции на компании, които са показали, че имат огромни суми в касите си. Трябва да бъдат тествани 550 компании.

" Данните от счетоводните салда на хиляди юридически лица сочат, че имат огромна сума пари в брой. Инспекторите на Национална агенция за приходите ревизират дали комерсиалните сдружения и нестопанските организации не са направили прикрито систематизиране на облага ", припомниха от организацията. Според данните на Национална агенция за приходите близо 1300 компании настояват, че имат в касите си по над 1 милион лв. в брой. Над 10 000 са сдруженията с налични над 100 000 лева в брой.

Проверките на Национална агенция за приходите удостоверяват, че в всеобщия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в интерес на съдружници за разноски, които не са свързани с активността на сдружението – да вземем за пример скъпи командировки до екзотични страни, прилагане на непознати активи за персонални потребности на акционерите и други сходни. Подозренията на данъчните се ускоряват и от обстоятелството, че сега съществува възбрана за разплащания в брой над 10 000 лева

До края на септември компаниите, които са направили прикрито систематизиране на облага имат опция законно да подадат коригиращи заявления за 2016 година, показват от Национална агенция за приходите.

В началото на октомври обаче по отношение на фирмите извършители ще бъдат предоставени нови инспекции и проверки. Ако при тях бъдат открити данъчни и осигурителни нарушавания, ще стартират проверки, с цел да бъдат открити неплатените налози и осигурителни вноски за последните пет години с цялостната суровост на закона, предизвестяват от Национална агенция за приходите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР