Увеличават се наетите лица в страната.Те са 2320, а средната

...
Увеличават се наетите лица в страната.Те са 2320, а средната
Коментари Харесай

За 2018г. има най-много работни места в ИТ сектора у нас

Увеличават се наетите лица в страната.Те са 2320, а междинната заплата се усилва с 10% за 2018г. Данните показаха от Института за пазарна стопанска система.

Има огромна смяна в преработващата индустрия. Наблюдава се непрекъснат спад на наетите в обичайни браншове, като производството на дрехи и мебели, за сметка на растеж в производството на електрически уреди, машини и съоръжение, компютърна техника, коли и транспортни средства. Именно по тази причина през последните 7-8 години приказваме за промяна на индустрията, а не толкоз за растеж от позиция на броя наети лица.

За пръв път Южен централен регион измества от първото място Югозападния по сбор наети в индустрията.

Макар през 2018 година в индустрията да работят съвсем 100 хиляди по-малко по отношение на 2008 година, някои области освен не са изгубили, само че даже са спечелили наети лица.В област София, Пловдив, Смолян и Ямбол през 2018 година има повече наети в индустрията по отношение на 2008 година Докато Пловдив беше водач по трупане на нови наети в индустрията през 2016 и 2017 година, през 2018 година на напред във времето излизат София-столица и заобикалящите я индустриални зони на територията на област София.Лидер за 2018 година е Хасково с растеж от 7% (+1 000 наети) единствено за една година.

По отношение на заплатите, положителната вест е, че към този момент в съвсем всички области заплатите в преработващата индустрия изпреварват междинната за региона. През 2018 година в над 20 области, в това число всички в Южен централен регион, заплатите в преработващата индустрия изпреварват междинната за региона.

Информационни и информационни технологии

Това е най - динамичният бранш, който основава най - доста работни места през 2018г., а заплатите са 2,7 пъти по-високи от тези в преработващата индустрия. В тези браншове обаче София-столица е безспорен водач – растежът на наетите в ИКТ бранша в столицата за 2018 година е 3929 души, на последващо място е Пловдив с растеж от 400 души и Варна с 261 души. Всички други имат пренебрежим растеж или даже спад.

Общата картина в тези два бранша е, че преработващата индустрия има по-ясно изразен районен темперамент, като Южен централен регион дърпа напред – първо с Пловдив и Смолян, а през последната година с положителни данни за Пазарджик и Хасково. София и индустриалните зони към столицата също демонстрират доста добра динамичност през 2018 година В ИКТ бранша столицата продължава да е безспорен водач, което дърпа и заплатите нагоре.

Единствено Варна и Пловдив съумяват за поредна година да имат осезателен растеж в наетите в осведомителните технологии и това дава своя резултат върху заплатите. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР