Увеличават се децата с късогледство в София. Това показват данните

...
Увеличават се децата с късогледство в София. Това показват данните
Коментари Харесай

Увеличава се броят на децата, страдащи от късогледство

Увеличават се децата с късогледство в София. Това демонстрират данните след направени прегледи на над 3700 деца. С виновната задача да създадат очни прегледи на децата се заеха Столичната община и Дружеството по детска офталмология и невроофталмология.

" В рамките на близо 4 месеца прегледахме деца от 62 български учебни заведения на територията на Столична община. Това са деца от първи клас. Стряскащото беше, че близо 35% от децата, към 1300, бяха прегледани за първи път. Това са деца, които живеят в София ", сподели секретарят на Българското сдружение по детска офталмология и доктор в " Александровска болница " доцент доктор Невяна Велева.

Заболяването, наречено " мързеливо око ", се среща постоянно, от него страдат сред 4 и 6% от хората, стана ясно от думите ѝ.

" Лечимо е, само че в случай че бъде хванато рано, във възрастта до най-много 7-годишна възраст. Апелираме децата да преминат най-малко три профилактични прегледа преди първия обзор в първи клас. Кога? На 6-месечна възраст, вторият обзор би трябвало да бъде на към едногодишна възраст. Третият обзор е сред 3-4-годишна възраст. Ако тези прегледи бъдат направени, няма да изпуснем " мързеливото око ", изясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на доктор Велева в учебно заведение доста от проблемите на децата са свързани с това, че не виждат ясно, по тази причина биват приобщавани в графата на тези, на които не им се учи. " Всъщност това са обикновено разрастващи се деца, само че деца, които не виждат. Затова изостават в учебно заведение ", добави тя.

Очила за късогледство се поставят още преди първи клас, демонстрира статистиката. От близо 900 деца, при които експертите са открили, че има някакъв зрителен проблем, 40% от тях са с късогледство, посочи лекарят.

" Това са деца, които занапред ще порастват, а това води и до повишаване на късогледството. Ако за родителите късогледството е проблем от позиция на това, че децата им ще бъдат с очила - за офталмолозите късогледството е нещо радикално друго. Ние се опасяваме, че когато то е високо има риск от очни болести, които могат да доведат до трайно увреждане на зрението, в това число и слепота ", изясни секретарят на Българското сдружение по детска офталмология.

Често срещан въпрос от родителите се оказва " какво могат да създадат ", означи експертът и изясни: " Да лимитират достъпа на децата до телефони и таблети. Основният признак, който можем да следим, е присвиване на очите. Тогава, когато имаме астигматизъм, най-често първите недоволства са от главоболие. При късогледството главоболие няма. Тук главният проблем е, че не виждаме ясно далеко ", обясни доктор Велева.

Близката зрителна работа, огромният престой в затворени пространства - са рискови фактори за развиване на късогледство, добави тя. Специалистът предизвести и за пазаруването на евтините слънчеви очила, които заливат българския пазар.

" Най-доброто нещо е да се купят слънчеви очила от лицензирани оптики ", настоя офталмологът. В страната имаме задоволително добре оборудвани очни клиники и кабинети, които да се погрижат за лекуването на децата със зрителни проблеми, означи доктор Велева.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР