Увеличават капацитета на интерконектора между Гърция и България. Интерконекторният газопровод

...
Увеличават капацитета на интерконектора между Гърция и България. Интерконекторният газопровод
Коментари Харесай

Голяма газова новина!: Увеличават капацитета на интерконектора между Гърция и България

Увеличават потенциала на интерконектора сред Гърция и България. Интерконекторният газопровод сред Гърция и България, ръководен от ICGB, ще усили потенциала си от 3 на 5 милиарда кубически метра годишно. Това решение идва макар ограничавания пазарен интерес към резервирането на този спомагателен потенциал.
През октомври 2022 година газопроводът стартира да транспортира азербайджански газ и регазифициран полутечен природен газ от терминали в Гърция и Турция до България и по-нататък.

Според представител на ICGB увеличението се смята за извънредно значимо както в народен, по този начин и в интернационален проект, макар че резултатите от процеса на запазване на потенциал през юли 2024 година са разочароващи.

Ангажиментът към плана остава мощен макар провокациите.

Голяма газова вест!: Увеличават потенциала на интерконектора сред Гърция и България 09.08.24 14:46 Борисов възторжено към Каменова: Ти си горделивост за България! (ВИДЕО) 09.08.24 14:43 Важно за родителите на възпитаници: влизат промени с паркирането при оставяне на децата в учебно заведение! 09.08.24 14:25 „ Бритиш еъруейз “ стопира полетите за една година до известна дестинация 09.08.24 14:19 БРАВО! Ансамбълът ни по художествена гимнастика на край в Париж 09.08.24 14:01

Предизвикателства и фактори за закъснение на терминала за полутечен природен газ в Александруполис

Ниското търсене на този спомагателен потенциал се дължи частично на забавянето на комерсиалната употреба на терминала за полутечен природен газ в Александруполис.
Първоначално беше планувано този терминал, който е от значително значение за реализиране на оптималната синергия с газопровода, да стартира да действа в края на април 2024 година, само че беше отлаган няколко пъти, като новата целева дата е октомври 2024 година
Терминалът за полутечен природен газ в Александруполис, ръководен от Gastrade, е планиран да има потенциал от 5,5 милиарда куб. м годишно. Експлоатацията му е от жизненоважно значение за постигане на цялостния потенциал на газопровода сред Гърция и България.

Пазарна среда и цени на газа

Сред другите аргументи за ниското търсене са несигурната пазарна среда и по-ниските цени на съветския газ от Турция спрямо европейските равнища.
През юли доставките на съветски газ по газопровода TurkStream за Югоизточна Европа доближиха второто си най-високо месечно равнище, което усили конкуренцията за газопровода Гърция-България.
Цените на втечнения природен газ за доставка в Източното Средиземноморие също остават високи, което основава комплицирана динамичност за вноса на газ в района.

Вертикален газов кулоар: Стратегически план

Разширяването на газопровода сред Гърция и България е част от по-широката самодейност „ Вертикален газов кулоар “, ориентирана към увеличение на потенциала за транспорт на газ в Югоизточна, Източна и Централна Европа.

 

Целта е да се даде опция за по-голям поток на азербайджански газ и регазифициран полутечен природен газ през терминали в Гърция и Турция, като целевият потенциал е 10 милиарда куб. м годишно.
Операторите на районни газови мрежи също организираха пазарни проби за спомагателен потенциал по този маршрут през юли 2024 година, макар че резултатите бяха лимитирани.
Дискусиите ще продължат през септември, с цел да се дефинират идващите стъпки.

Перспективи и финансиране

Продължават разискванията за финансиране на тези планове, в това число със средства от Съединени американски щати.
Американската организация за интернационално развиване (USAID) играе основна роля в региона на енергийната сигурност, а с Европейската комисия също се водят разговори за изследване на разнообразни благоприятни условия за финансиране.
В резюме, макар актуалните провокации, разширението на газопровода сред Гърция и България е значима стратегическа стъпка за енергийната сигурност на района, подсилена от начинания за районно и интернационално съдействие.

Както SafeNews писа, американска компания трансформира газопроводната мрежа на България в директен център за неруски газ.

Компанията Hill International, със седалище в Съединени американски щати, завоюва два контракта на обща стойност към 270 млн. $ за подкрепяне на модифицирането на газопроводната мрежа на България, тъй че да може да се транспортира полутечен природен газ (LNG), доставян в Гърция от Съединени американски щати и други страни, на север до Румъния и по-нататък до Украйна и Източна Европа.

Планираният от 2016 година от България, Гърция, Румъния и Унгария по този начин наименуван „ Вертикален газов кулоар “ има за цел да сътвори ос за транспорт от север на юг преди предстоящото прекъсване на доставките на съветски газ през Украйна от 2025 година

Оттогава насам в плана се включиха газопреносни сдружения от Словакия, Молдова и Украйна.

Екипът на Hill включва американски и български инженери и реализатори.

При оповестяването на договорите на 6 юни българският министър-председател Димитър Главчев съобщи, че новият кулоар „ ще се утвърди като инфраструктура от огромно значение за целия район “.

Увеличаване на потенциала север-юг

Работейки за газовата компания „ Булгартрансгаз “, екипът на Hill ще усили директния потенциал в посока север-юг, като построи спомагателни тръбопроводи – известни като „ лупинг “ – по два маршрута.

Единият е 50-километров сектор сред градовете Кулата и Кресна – контракт на стойност към 73 млн. $.

Другият контракт, на стойност към 197 млн. $, включва създаване на 70-километров сектор сред Рупча и Ветрино.

Тези два контракта са най-големите от трите контракта за строителство на петролопровод, предопределени за основаването на коридора.

 

Източник – Energynews/Превод:SafeNews

Още вести четете в: Бизнес, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР