Увеличаването на доходите във всичките им аспекти е една от

...
Увеличаването на доходите във всичките им аспекти е една от
Коментари Харесай

Василев: Увеличението на доходите и пенсиите е 11%

Увеличаването на приходите във всичките им аспекти е една от вай-важните политики, заложени в Бюджет 2024 година Увеличението на приходите е 11%, толкоз е и нарастването на пенсиите.

Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Вицепремиерът съобщи, че в случай че доближи приходи от 60-75% от приходите в страните от Европейския съюз, тогава доста български жители ще се завърнат у нас. „ Това започваме да го виждаме в редица промишлености, които дават високи заплати. Не единствено в Ай Ти бранша, само че и в енергетиката и други сфери. Колкото по-бързо нашите приходи достиган европейските, толкоз повече наши сънародници се замислят да се върнат в страната “, счита Василев.

В същото време той акцентира, че увеличението на приходите не може да бъда изкуствено. За задачата е заложена една доста сериозна капиталова стратегия. Новото тук е, че тази капиталова стратегия, която е на стойност съвсем 10 милиарда лв., е изнесена в настрана приложение.

„ Така за пръв път виждаме всички финансови разноски. Съответните комисии в Народното събрание би трябвало да преценяват кои планове в съответните браншове – опазване на здравето, инфраструктура и др – са най-целесъобразни “, съобщи Василев. Именно тук той чака най-големи корекции сред първо и второ четене.

Отделно приложение ще има и за плановете на общините. Като тук се дава независимост на локалната администрация да реши за кои планове да харчи парите, кои са целите за тях. „ Достъпът е еднакъв за безусловно всички общини. Общините ще имат опция да подадат планове сред първо и второ четене. На 1 март ще бъде освежен листата, с цел да може да стане той финален. Това ще даде опция на общините, които имат нови ръководства или на се имали планова подготвеност да могат да реагират “, изясни Василев.

Финансовият министър е безапелационен, че бюджетът умерено може да изкара една година без актуализация: „ Бюджетът ще издържи сигурно една година. Актуализация е допустима единствено, в случай че имаме по-големи доходи “.

Василев отхвърли разноските за защита не са намалели, те са разчетени на към 4 милиарда лв..

Той акцентира, че е извънредно значимо да имаме резистентност на данъчната система, плоските налози се резервират. „ Ще осветляваме налози, а няма да ги усилваме. За да стартираме да събираме налози, ще би трябвало да използван ограничения за по-доброто им събиране “, сподели Василев и даде обещание бюджетът от под напрежение да стане по-малко под напрежение.

Бюджетът ще влезе в Министерски съвет през днешния ден и през днешния ден би трябвало да бъде импортиран в Народно събрание, съобщи Василев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР