Увеличаването на българския контингент в Афганистан с 50 души е

...
Увеличаването на българския контингент в Афганистан с 50 души е
Коментари Харесай

Трад: "Ал Кайда" е по-стабилна от "Ислямска държава"

Увеличаването на българския контингент в Афганистан с 50 души е в подтекста на уговорката на страната към НАТО. Не единствено българският контингент ще бъде повишен. Съединени американски щати ще усилят своите елементи на терен с 300 души - основно ветерани, които към този момент са взели участие против талибаните.

Това сподели журналистът Руслан Трад, пред БНР. Той посочи, че от две години нападенията на талибаните са по-ожесточени, само че напрежението в допълнение ескалира в последните месеци и сега те владеят към 40% от територията на Афганистан

И сега към 130 градски центрове и селища са оспорвани сред афганистанските сили и талибаните, като наклонността е в интерес на талибаните за момента. Тук споделяме, че най-голямата по територия провинция - Хелмант, която е главен производител на опиат в предишното и извънредно стратегически значима провинция, към този момент е на съвсем 100 % превзета от талибаните.

Талибаните са били „ пред колапс " през 2006 година, само че са набрали нови сили, основно измежду селското население, за което е спомогнал и неуспехът на промените в Афганистан. След изтеглянето на американските елементи поради решение на Барак Обама, защитата на границата и на градските центрове е било оставено на неопитната войска на страната, която се проваля в това. Роля има и усилването на ползите на прилежащите на Афганистан страни, които се намесват в споровете на територията ѝ.

Властите на всички места подценяват тактиката на талибаните да завземат селските райони, разяснява Трад: Там са посевите, там са ресурсите, там е и опцията да бъдат тренирани нови бойци.

Ал Кайда е по-силна в от " Ислямска страна " разяснява Трад:

За дълготрайно, в случай че приказваме, " Ал Кайда " е по-стабилна. Мнозина сега подценяват Айман ал Зауахири, който наследи Бин Ладен отпред на " Ал Кайда ", тъй като Бин Ладен беше имаше огромна видимост - прочут, беше медийна звезда, нагледно казано, както е сега " халифът " на " Ислямска страна ", само че Зауахири е извънредно добър пълководец. Освен това той е извънредно прегматичен, когато става дума за развиването на организацията. Примерна разликата с " Ислямска страна " е, че " Ал Кайда " цели да заобикаля цивилни жертви. Атакуват се педимно военни постове, държавни пунктове... В доста региони, където оперира " Ал Кайда ", за локалното население това са знаци на принуда. Това е безусловно популистники ход, само че " Ал Кайда ", за разлика от " Ислямска страна ", работи по-бавно, само че доста по-сигурно. Имаме образци от Мали до Сирия и Афганистан, където " Ал Кайда " инфилтрира локалните протести и ги показва за свои.

По мотив оповестените от Съединени американски щати наказания против Иран, журналистът разяснява, че въпреки първоначално да се чака те да имат резултат, като цяло, сходен вид наказания не въздействат на Иран.

Те бяха наложени в пъти по-големи размери, само че все пак видяхме, че Иран е една от най-големите сили в Близкия Изток и в Централна Азия.

Може би тези наказания са наложени, тъй като има очакване от Тръмп да го направи, само че действително, на терен, Тръмп сега дава опция иранците в Сирия да стават все по-силни, което сега е и в ущърб на руснаците, защото те имат друга визия по какъв начин да наподобява Сирия.

Минимум 800 бойци от Балканите се бият на страната на Ислямска страна, само че няма данни за българи, посочи Трад.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР