Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване
Коментари Харесай

Ще предизвикат ли митата на САЩ световна търговска война


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Търговия сред Съединени американски щати и Китай (в милиарда $, 2017 г.)

Увеличаване

Търговия сред Съединени американски щати и Китай (в милиарда $, 2017 г.)

Преглед на оригинала Смаляване

Търговия сред Европейски Съюз и Съединени американски щати (в милиарда $, 2016 г.)

Увеличаване

Търговия сред Европейски Съюз и Съединени американски щати (в милиарда $, 2016 г.)

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Съединени американски щати постановат мита върху стоманата и алуминия за Европейски Съюз, Канада и Мексико

Облагането влиза в действие в петък, Европейската комисия ще реагира с контрамерки
31 май 2018
Европейски Съюз прави последни опити да избегне митата върху стоманата и алуминия на Съединени американски щати

Минитческите такси на Тръмп влизат в действие от 1 юни, като от Брюксел обмислят разновидности за заобикаляне на ограниченията
29 май 2018
Лидерите на Европейски Съюз размахаха пръст на Тръмп от София

" С такива другари за какво са ти врагове ", попита ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск
17 май 2018 Съединени американски щати създадоха първия изстрел в комерсиалната война с трите си най-големи търговски колегата. Въведените от Вашингтон мита при вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз (ЕС), Канада и Мексико ще обтегне още повече дипломатическите връзки, които така и така са подложени на тестване от войнствения метод на президента Доналд Тръмп. Такива са преобладаващите мнения на водещите издания и анализатори, откакто от 1 юни Съединени американски щати публично сложиха завършек на двумесечното изключение за Европейски Съюз, Канада и Мексико и завършиха проекта си за налагане на мита върху вноса на стомана и алуминий – надлежно с 25% и 10%.

Зад претекстовете на решението са съображения за националната сигурност, само че в този момент Вашингтон е изправен пред значим тест дали нападателната му тактика ще докара до обещания от комерсиалните сътрудници или ще има резултат на бумеранга за стопанската система на Съединени американски щати, написа New York Times.

Освен върху стоманата и алуминия администрацията на Съединени американски щати изследва опцията дали да наложи мито и на вносни коли и авточасти според същия закон, което дава на Тръм необятна власт да основава търговски бариери под претекст отбрана на националната сигурност, отбелязва и Wall Street Journal. Изданието също отбелязва, че Тръмп залага на това, че натискът върху Европейски Съюз и сътрудниците от Канада и Мексико в NAFTA ще докара до съглашения, които ще оказват помощ на локалните промишлености в Съединени американски щати,

Има ли заплаха от комерсиална война

В четвъртък Белият дом съобщи, че цените за стомана и алуминий към този момент са имали огромни, позитивни резултати върху стоманодобивната и алуминиева промишленост и работни места в бранша. Въпреки това политиката на Тръмп рискува да докара до по-високи цени на вноса, мъчителни ограничения на сегашните сътрудници против американския експорт и до накърняване на връзките със съюзните на Съединени американски щати.

Въвеждането на митата съответствува с тежките договаряния за търговски отстъпки сред Съединени американски щати и Китай. Двете страни се договориха взаимно да не покачват комерсиалните мита, като Пекин се съгласил да внася повече американски артикули в опит да успокои паниките във Вашингтон и да редуцира комерсиалния остатък със страната. Въпреки постигнатата договореност по-рано тази седмица Съединени американски щати оповестиха, че ще продължат с комерсиалните ограничения против Китай. Белият дом събщи, че Вашингтон възнамерява да вкарат ограничавания за избрани китайски вложения, както и мита от 25% за редица артикули. До 15 юни Вашингтон ще разгласи лист с китайски артикули на стойност 50 милиарда $, които ще бъдат обложени с мита от 25%, а митата ще стартират да се ползват скоро по-късно.

Генералният шеф на Световната комерсиална организация Роберту Азеведу съобщи, че сегашната обстановка в международната търговия може да докара до взаимни репресии, а тази динамичност пък да провокира комерсиална война. В множеството случаи войната не се афишира предумишлено. Когато дадена страна вкарва ограничаващи търговски ограничения, те й се костват законни, целящи да бъде защитен да речем някой от промишлените й бранш, единствено че нейните сътрудници не споделят тази концепция, показва Азеведу в изявление за Les Échos, представен от Българска телеграфна агенция.
Тези разлики могат да провокират репресивна динамичност, която пък би довела до комерсиална война. Това е рискът сега, счита той.

Бърза реакция на Европейски Съюз, Канада и Мексико

Малко откакто американският министър на търговията Уилбър Рос удостовери въвеждането на митата, трите наранени страни оповестиха, че неотложно ще бъдат подхванати ответни ограничения, а бизнес организации от целия свят предизвестиха за загуби.

" Незабавно ще стартираме процедура за споразумяване на разногласието в СТО и ще обявим балансиращи ограничения през идващите часове. Напълно недопустимо е, че една страна вкарва едностранни ограничения, когато става въпрос за международната търговия ", съобщи ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.
" Съединени американски щати се пробваха да употребяват опасността от търговски ограничавания като метод да получат отстъпки от Европейски Съюз. Това не е методът, по който вършим бизнес, и сигурно не сред дългогодишни сътрудници, другари и съдружници ", разяснява еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. В сряда Малмстрьом се срещна с министъра на търговията Рос в опит да разубеди американската страна, само че изходът от диалозите изглеждаше решен още тогава. през 2017 година Канада, Мексико и Европейски Съюз са внесли стомана и алуминий на стойност 23 милиарда $ в Съединени американски щати или почи половината от целия импорт.

" Този път са 28 против един ". Така ръководителят на външната комисия към Европейския парламент Дейвид Макалистър разяснява обединявания фронт на Европейски Съюз и осъди политиката на Съединени американски щати. Според него и други депутати от Екологичен потенциал за разлика от други спорове от предишното този път Европа има шанса да понижи американската си взаимозависимост и да показва лидерски умения.

Същата твърда позиция по отношение на дейностите на Съединени американски щати заеха Канада и Мекско. Още в четвъртък канадският министър на външните работи Кристия Фрийланд показа проекта си за отговор. От 1 юли Канада ще наложи наказателни мита върху вноса на американски артикули на стойност тъкмо 12.8 милиарда $ – на толкоз са оценени вредите, които ще претърпи страната поради решението на Съединени американски щати. " Тези мита са засегнатост към дългогодишното партньорство в региона на сигурността сред Канада и Съединени американски щати ", съобщи министър-председателят Джъстин Трюдо.

Мексиканското държавно управление също разгласи ответни ограничения – до размер, " подобаващ на равнището на влияние ". Митата на Мексико са върху разнообразни американски артикули – от месо и плодове до стомана. Според информация на Reuters действието е ориентирано против продукцията на щати, който са подкрепили Доналд Тръмп и Републиканската партия на президентските избори през 2016 година

Американският бизнес осъди протичащото се

Още преди Съединени американски щати да разгласят ограниченията Американската комерсиална камара към Европейски Съюз изрече терзания си. " Предложенията за мита на могат да провокират рискова ескалация в комерсиалните разногласия и други нежелани последствия ", написа в публично изказване на камарата, представено от CNN.

Коалицията на американските производители и консуматори на метал също предизвести, че решението на Съединени американски щати може да внесе ужас в международната търговия, водейки до по-малко вложения и орязване на работните места в промишлеността. Според информация на Financial Times цената на стоманата тази година се е покачила с 2% за Северозападна Европа, а в Съединени американски щати – с 37%. Цената на алуминия там пък е скочила с 12%. От друга страна от Института за американска стомана и желязо считат, че дейностите на Tръмп ще засилят бранша и американската стопанска система, написа FT.

Притеснение има и в земеделския и химичния бранш. Според президента на Американския съвет по химия Кал Дуули провокираният растеж в цената може да докара до преустановяване на планове за милиарди долари.
Ответните ограничения

Европейска комисия ще внесе иск в Световната комерсиална организация
Европейската комисия (EK) ще внесе иск против Съединени американски щати в Световната комерсиална организация (СТО) поради наложените от Вашингтон мита върху вноса на стомана и алуминий. Брюксел е внесъл на 18 май в СТО и лист със артикули, изнасяни от Съединени американски щати в Европейски Съюз, които може да стартира да обмитява. Списъкът може да бъде задействан месец след заявяването му, се твърди в изказване на комисията. Той е бил квалифициран още преди няколко месеца в отговор на опцията Съединени американски щати да вкарат мита за европейския импорт на стомана и алуминий.
Германският канцлер Ангела Меркел дефинира американските мита като противозаконни и изрази опасения от " ескалация ". " Германското държавно управление показва страдание. Според нас те са противозаконни и решението те да бъдат въведени " носи риск от серпантина, която ни въвлича в ескалация, която в последна сметка ще навреди на всички ", добавя Меркел в изказване.
Германската промишлена асоциация назова проекта на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп " непредвидлив и саморазрушителен ". " Президентът на Съединени американски щати рискува да провали няколко десетилетия, през които са се изграждали трансатлантическите връзки, засилвайки напрежението до комерсиална война, чийто основател е той самият ", съобщи ръководителят на асоциацията Дитер Кемпф.

Канада наложи мита на американски артикули за 12.8 милиарда $
Канада заяви, че в отговор на оповестените от Вашингтон мита върху стоманата и алуминия ще наложи мита върху американски артикули, внасяни от Съединени американски щати на стойност 12.8 милиарда $. На толкоз са оценени вредите, които Канада ще претърпи от новите мита на Съединени американски щати. Финансовото министерство показа два листата със артикули - първата група ще бъдат облагани с мита от 25%, а втората - с 10%. Първият лист включва продукция на металургичния бранш, а вторият - главно хранителни артикули и питиета: уиски, йогурт, кленов сироп, бонбони и други. Тези контрамерки ще се ползват единствено за стоките, които са направени в Съединени американски щати, се прецизира в известието, представено от AFP. Новите мита ще влязат в действие на 1 юли 2018 година и ще продължат, до момента в който Съединени американски щати не анулират своите търговски ограничавания по отношение на Канада. До 15 юни всички заинтригувани организации могат да показват доводите си по една или друга продукция, включена в описите.

Мексико вкарва контрамерки
Мексиканското държавно управление разгласи търговски контрамерки против Съединени американски щати след решението на Вашингтон. Мексико ще вкара реципрочни ограничения за разнообразни артикули, измежду които са някои типове стомана, плодове и сирена. Те ще останат в действие, до момента в който американското държавно управление не отстрани наложените мита.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР