Увеличаване Преглед на оригинала [Financial Times] Смаляване Още по темата

...
Увеличаване Преглед на оригинала [Financial Times] Смаляване Още по темата
Коментари Харесай

Сливанията и придобиванията в света достигнаха нов рекорд


Увеличаване
Преглед на оригинала [Financial Times] Смаляване
Още по тематиката
Goldman изпревари Citigroup и е втората по величина капиталова банка

JPMorgan остава водач по доходи за осма поредна година
25 сеп 2018
BlackRock възнамерява да усили вложенията си в частни компании

Aмериканският фонд е притеглен от възходящите благоприятни условия на пазара на частен дълг и дялови вложения
11 сеп 2018
Сливанията и придобиванията с нов връх от 2.5 трлн. $ през първото шестмесечие

В основата на този взрив е вълна от мегасделки, предвождана от американския медиен и телекомуникационен бранш
2 юли 2018 Сливанията и придобиванията (M&A) в световен мащаб са достигнали рекордна стойност за деветте месеца на годината. Обемът им е бил 3.3 трлн. $ и това е 39% по-високо от същия интервал през 2017 година, а мегасделките не престават да се усилват. Въпреки това приходите на капиталовите банки от Уолстрийт към този момент даже са спаднали заради редица фактори, най-важният от които е дългото закъснение на привършване на оповестените покупко-продажби, написа Financial Times. M&A в Индия стартира да записва мощен растеж. Китай пък се любува на непрекъснато и мощно развиване, като постъпленията от IPO-та в страната са над една трета от международните за 2018 година

Рекорди, наподобяващи равнищата преди рецесията

Експерти предвиждат пред FT, че в случай че пазарите продължат в същия дух без обилни земетресения, до края на годината световният размер на M&A покупко-продажби ще се равнява на към 4.3 трлн. $. Това ще е връх, който ще надмине резултатите отпреди началото на финансовата рецесия през 2007 година Летвата от 4 трлн. $ за една година до този миг е била преминавана единствено 2 пъти в историята.

Инвеститорите дефинират рекордно високите цени на акциите, високото потребителско доверие и ниските цени на финансирането като основните мотори зад настоящия висок вкус за сливания и придобивания. Мегасделките за над 5 милиарда $ също са нарастнали, изключително в сферите на енергетиката, опазването на здравето и технологиите. Играчи като Comcast, T-Mobile, японската фармацевтична Takeda, Dell (която се пробва да придобие част от VMware за 22 милиарда долара) и Broadcom (която се пробва да купи CA Technologies за 18 милиарда долара) са подхванали огромни M&A инициативи през 2018 година

В енергетиката взривът на сливанията се дължи на композиция от инвеститорски интерес в опростяването на комплицирани корпоративни структури и данъчните промени в Съединени американски щати. Energy Transfer Equity да вземем за пример започнаха придобиване на Energy Transfer Partners за 62 милиарда $. Поради повишаването на $ активите в шистовия газ също стават привлекателни, като BP придобива шистовите активи на BHP за 10.5 млрд $.

Забавените доходи на капиталовите банки

Повечето от тези транзакции се обслужват от интернационалните M&A екипи на трите огромни капиталови банки Morgan Stanley, Goldman Sachs и JPMorgan, като Morgan Stanley са дръпнали пред двата си основни противника тази година. Въпреки това и трите колоса от Уолстрийт съветват сливания и придобивания на стойност над 700 милиарда $ на банка. Постъпленията от тези действия на банките обаче изненадващо са спаднали по отношение на предходната година с 4% до 74.1 милиарда $. Все отново този резултат е в топ 3 исторически.

Банките получават парите си, когато дадена договорка е завършена, което нормално се случва сред 6 и 18 месеца след формалното договаряне. Забавянето е породено основно от нарасналите регулаторни условия за M&A. Според Thomson Reuters най-малко 16,3 милиарда $ доходи за капиталовите банки сега висят, защото покупко-продажбите чакат регулаторно утвърждение. Една от най-доходоносните такива покупко-продажби е придобиването на 21st Century Fox от Walt Disney за 85 милиарда $.

M&A в Индия и Китай

Тази година се следи и сериозен растеж на индийската стопанска система. До този миг в Индия са се сключили покупко-продажби на стойност 99 милиарда $ за 2018 година, до момента в който размерът за цялата 2017 г се е равнявал на 62 милиарда $. Флагмански придобивания като това на Walmart на индийската компания за е-търговия Flipkart за 16 милиарда $ са нараснали интензивността в страната.

Не на последно място би трябвало да се спомене и китайският вкус за покупко-продажби. В Китай се следи серия солидни IPO-та, които до този миг са събрали 50 милиарда $ капитал – 65% повече от предходната година. Китайските първоначални обществени предлагания през тази година са една трета от международния размер, което прави страната водач в тези покупко-продажби за пета поредна година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР