Увеличаване на основни социални разходи като пенсии, майчински и детски

...
Увеличаване на основни социални разходи като пенсии, майчински и детски
Коментари Харесай

Финансовият министър: В Бюджет 2022 предлагаме увеличение на минималната заплата, майчинството, детските надбавки и минималната пенсия

Увеличаване на съществени обществени разноски като пенсии, майчински и детски надбавки, повдигане на минималната заплата и опазване на ограниченията за подпомагането на засегнатите от COVID-19 браншове влизат в рамката на Бюджет 2022. Това разгласи финансовият министър на брифинг в Министерския съвет.

„ Не сме предвиждали промени по структурите. Това ще бъдат решения на Народното събрание и на постоянното държавно управление. Смятам, че даваме една добра база, върху която да може да се работи. Въпреки че някои политически сили избират да забавим процеса и да оставим бюджета на постоянното държавно управление, ние сме длъжни да спазим закона и да предпазим страната от някои опасности. Много е значимо политическите партии да се обединят към това, че бюджет за 2022 година би трябвало да има в границите на тази година – да одобряват рамката такава, каквато е, промените могат по-късно да провокират актуализация, само че е значимо да се обезпечи финансовата година “, съобщи той.

490 лева да стане минималната пенсия от 1 януари, планува предлагането. Това става като към плануванаъа сега минимална пенсия се остави антикризисния бонус от 120 лева И да се дава най-малко половин година, както ще важат и всички останали антиковид ограничения.

Белчев уточни, че 750 000 души у нас са на минимална заплата и нейният настоящ размер от 650 лв. е непълен за издръжката на домакинство. Затова и е заложено нарастване до 710 лв., което е размер, непосредствен до коментирания на консултациите на Политическа партия с Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и „ Демократична България “.

Детските надбавки ще се усилят с 20%, като това ще засегне 120 000 български деца. Помощта за децата до 2 година пък скача от 380 лева на 650 лева

„ Смятаме даже след отпадане на анти-COVID ограниченията безспорната стойност на приходите на пенсионерите да бъде най-малко непокътната на равнищата, на които е в този момент, това е приблизително нарастване с 84 лв. на човек “, сподели министърът. Останалите ограничения по линия на ковид ще останат в действие най-малко още 6 месеца.

По думите на базовият сюжет на бюджета е подготвен, като в този момент върви междуведомствена процедура по пресмятане на приходите и разноските. През идната седмица Бюджет 2022 ще бъде написан като закон, а по-късно ще има разискване с бюджетните структури. На 16 декември по проект ще бъде поканен Националният съвет за тристранно съдействие, а ден по-късно – на 17 декември, формалният текст ще бъде импортиран в Министерския съвет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР