Увеличава се издръжката на живот. По данни на КНСБ за

...
Увеличава се издръжката на живот. По данни на КНСБ за
Коментари Харесай

КНСБ: 2442 лв. са нужни за издръжката на четиричленно семейство


Увеличава се издръжката на живот. По данни на КНСБ за първото тримесечие на годината за четиричленно семейство са били нужни 2442 лева или по 610 лв. на човек, което е с 32 лв. повече от предходната година.

Работната заплата продължава да бъде главният източник на приход в домакинските бюджети, сочи отчетът на КНСБ. Средната работна заплата по предварителни данни за предходната година е достигнала 1135 лева, което е номинален растеж от 9,4% и действително повишаване от 6,4%.

Най-висока продължава да бъде заплатата за бранша на осведомителните технологии.

За 2018 година България продължава да е с най-ниската работна заплата в Европейски Съюз, като брутната е била 580 евро. За съпоставяне в Германия брутната заплата е била 3880 евро.

КНСБ предлага посредством поредни стъпки и годишно нарастване на заплатите с 12 до 15% годишно междинната работна заплата да доближи през 2022 година 1800 – 1900 лева при ниво на минимална заплата от 900 лева

В сферата на услугите трайно се задържат като ниско платени дейностите „ Ресторантьорство “, „ Социална работа “, „ Обслужване на здания “ и „ Озеленяване “, а в индустрията – „ Производство на дървен материал “, на мебели и облекло, както и обработката на кожи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР