Увеличава се броят на жертвите след влаковата катастрофа в Гърция.

...
Увеличава се броят на жертвите след влаковата катастрофа в Гърция.
Коментари Харесай

Гърция изпада в правителствена криза след ужасната влакова катастрофа

Увеличава се броят на жертвите след влаковата злополука в Гърция. Те към този момент са 46 души. Започна стачка на железниците в страната. Протестни демонстрации желаят оставката на цялото държавно управление.

Тази вечер пред Народното събрание ще стачкуват и студентите.

Протестни демонстрации желаят оставката на цялото държавно управление. Студентите ще протeстират и довечера пред Народното събрание.

 

В послание министър председателят Кириакос Мицотакис призна, че " драмата се дължи основно на трагична човешка неточност ".

Влаковете не се движат. Хора стачкуват пред гарите на страната в поддръжка на железничарите. Настояват за оставката на цялото държавно управление след злополуката.

В Солун започнаха митинги и на разнообразни сдружения против неналичието на надзор от страна на държавното управление върху частните компании, които управляват железопътния превоз.

В Атина студенти и синдикати приготвят следващите демонстрации пред Народното събрание довечера.

В центъра на Лариса и Солун са се образували опашки от искащи да дарят кръв за потърпевшите.

Под опожарените вагони от пътническия трен бяха открити още жертви на злополуката. Все още се търсят 19 души, които са в неопределеност.

 

Разследването продължава и към други виновни лица, свързани с злополуката, оповестяват от прокуратурата.

Гръцкият министър на превоза подаде оставка
Дежурният шеф на гарата по време на влаковата злополука в Гърция евентуално е признал виновността си за случая, излиза наяве от коментар на държавен представител в Атина. " Началникът на гарата носи отговорност поради позволена неточност заради немарливост ", сподели Янис Иконому пред кореспонденти, представен от Франс прес.

 

Припомняме - в Гърция в нощта против сряда, 1 март, товарен и пътнически трен с към 350 пасажери се сблъскаха челно покрай град Лариса, на към 350 км северно от Атина.

Катастрофата е станала на правата сред столицата и Солун - една от най-важните железопътни прави в страната.

При нея починаха над 40 души, само че има опасения, че броят на жертвите може да нарасне, защото десетки пасажери са в неопределеност и се търсят. Според локалните медии, влаковете са се движели с над 140 км. в час. Те настояват, че това е най-тежката влакова злополука в Гърция.

Видеозапис от камера за наблюдаване демонстрира злокобна детонация при удара в тъмната нощ, осведоми немската общестевон-правна медия АРД. Влаковете са се движели на един и същи коловоз, макар че по железопътния маршрут има два коловоза.

 

Но кой е отговорен? Докато държавното управление в Атина заприказва за " човешка неточност ", от Железопътния синдикат подлагат на критика " хроничното пренебрегване " на инфраструктурата и оповестиха стачка.

При конфликта в най-малко три вагона са избухнали пламъци. " Температурите са достигнали до 1300 градуса по Целзий ", споделя представителят на противопожарната работа Василис Вартакоянис, представен от АРД.

Той изяснява, че това е затруднило идентифицирането на жертвите. Спасителните екипи са си проправяли път посредством тежка техника, кранове и особено подготвени кучета.

 

Оцелели описват, че поради силата на конфликта няколко пасажери са изхвърчали през прозорците на вагоните. Някои от телата са били открити на 30-40 метра от влаковете.

Все още не са изяснени всички елементи към злополуката. Но съмненията са ориентирани към един чиновник на железопътната компания, който е отговарял за въпросния сектор от релсите. Той е от град Лариса и в това време е бил задържан.

Отговорният за правата чиновник е изпратил и двата влака по трасето и е осъзнал грешката си прекомерно късно, споделя негов сътрудник. " Системата функционираше добре. Вината е напълно негова ", съобщи служителят. " Той си призна пред мен. Чисто човешка неточност. "

Профсъюзът на гръцките железничари разкритикува пропуските в сигурността и неправилно направените, съгласно него, вложения обратно в годините. По въпросната жп-линия няма функциониращи цифрови системи за сигнализация, настояват от синдиката. " Нищо не работи. Всичко би трябвало да се прави ръчно, по цялата линия Атина-Солун ", споделя Костас Генидуниас, президент на Съюза на локомотивните машинисти в Гърция. " Ако те (функциониращите системи за сигнализация - бел. ред.) работеха, машинистите щяха да могат да виждат алените сигнали и да стопират в точния момент ", съобщи той.

Железопътните служащи оповестиха 24-часова стачка, с която стачкуват против хроничното пренебрегване на железопътните линии при ръководството на разнообразни държавни управления. Служителите на атинското метро също възнамеряват да спрат работа за 24 часа.

Гръцкият министър на превоза Костас Караманлис разгласи оставката си, най-вероятно по гледище на министър-председателя Кириакос Мицотакис. Той разгласи, че се отдръпва от " почитание към паметта на хората, които починаха по подобен неправдив метод ". Заради случая е допустимо и парламентарните избори в Гърция, които бяха планувани за началото на април, да бъдат отсрочени за май или даже юли, показва АРД.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР