Увеличава се броят на децата с диабет във възрастта от

...
Увеличава се броят на децата с диабет във възрастта от
Коментари Харесай

Все повече българчета до 5-годишна възраст страдат от диабет

Увеличава се броят на децата с диабет във възрастта от 0 до 5 години . Това сподели проф. доктор Виолета Йотова, шеф на Първа детска клиника в УМБАЛ „ Света Марина “ във Варна, пред " Фокус ".
„ Надеждата от преди две -три десетилетия, че може би като заболяване, което изисква някаква група от хора, възприемчиви за него, диабетът ще намалее, не се оправда. Той пораства с една предстояща, не доста бърза стъпка, само че изключително отчетлива във възрастта от 0 до 5 години. Децата, които заболяват годишно в нашия район, са към 40, не се е трансформирал броят, усилват се тези в най-малката възрастова група от 0 до 5 години “, добави проф. доктор Виолета Йотова.
По думите ѝ годишно в цялата страна също се следи една постоянна заболеваемост, като нарастването е с към 3% годишно в последните десетилетия.
„ Втори вид диабет, който също доста ни тревожеше при започване на хилядолетието поради огромната наклонност за нарастване в западните страни, към момента до 18-годишна възраст е рядко заболяване. Има наранени, само че те са доста по-малко от хората с първи вид диабет, който в предишното наричахме инсулинозависим и който е автоимунно заболяване “, сподели още проф. доктор Виолета Йотова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР