Уведомление за провеждане на протест към Столичната община постъпва на

...
Уведомление за провеждане на протест към Столичната община постъпва на
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Не е вярно, че не сме уведомили полицията в срок за протеста срещу БФС

Уведомление за осъществяване на митинг към Столичната община постъпва на 14 ноември в края на деня. Още на идната заран Общината уведомява всички отраслови органи за сигурност. Няма постъпили възражения или мнения по реда на член 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, което е единствения легален метод да бъде издадена заповед за преустановяване на митинг, излиза наяве от известие на общината до Българска телеграфна агенция. 

В позиция във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев също написа, че не дават отговор на истината думите, че Столичната община не е съгласувала митинга с Министерство на вътрешните работи и Столична дирекция на вътрешните работи в законовия период. Терзиев добавя: " Аз персонално организирах диалог с шефа на Столична дирекция на вътрешните работи и бях в непрекъснат контакт през онази вечер ": 

" От чуването на вътрешния министър в Комисията по публичен ред и вътрешна сигурност на Народното събрание и мненията на председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и народния представител и специалист по фирмена сигурност Маноил Манев - членове на Комисията, разбрах, че те трансферират виновността за размириците и последвалата непропорционална полицейска реакция предишния четвъртък в София върху Столичната община и към мен персонално. Това демонстрира надълбоко непознаване и занемаряване на съществени правила, залегнали в Конституцията и законите на България или общоприет опит за манипулиране на обществото ". 

Терзиев напомня, че правото на спокойно заседание на жителите е конституционно уредено. Единственият мотив за ограничението на това право е да има " несъмнени данни ", които, като кмет може да получи само от държавен орган, разполагащ с пълномощия да събра такива данни.

Органът, който доста добре познава криминогенните фактори и е оправомощен да ръководи рисковите за публичния ред обстановки е Министерство на вътрешните работи, написа още кметът на София. Той добавя, че в случай че има такива данни, то от полицията би трябвало да осведомят обществеността и институциите.

Кметът, на база получените от Министерство на вътрешните работи данни, може да издаде стимулирана писмена заповед, с която да ограничи това право на жителите, а самата заповед предстои на правосъдно обжалване. Разбира се, в случай че данни няма, сходна заповед би била недействителна и ограничаваща конституционни права, написа още Терзиев.

И рискът за публичния ред при спортни мероприятия също се прави оценка от Министерство на вътрешните работи, според Закона за запазване на публичния ред. А степента на риск се дефинира от уредника на мероприятието и спортната федерация, администрираща съответния тип съревнование, взаимно с органите на Министерството на вътрешните работи, излиза наяве от известието.

Кметът може да дефинира по какъв начин да бъде изтърпяно наказването обществено-полезен труд на евентуалните извършители по отношение на сходни мероприятия, още веднъж съгласно закона, написа Терзиев.

Отговорното държание и познаването на законите от всички заемащи обществена служба не е пожелателно, а наложително. Всичко останало разрушава всяка минута доверието на хората в институциите, написа в умозаключение Васил Терзиев.

По-рано през днешния ден по време на чуване в отрасловата парламентарната комисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че Столичната община не е поискала мнение от Министерство на вътрешните работи преди да допусне митинга против БФС на 16 ноември.

Министърът уточни, че в продължение на няколко дни преди митинга Министерство на вътрешните работи е следило организация в другите групи за това по какъв начин футболни почитатели имат намерение да се съберат на кротичък митинг против управлението на БФС и е почнало връзка със Столичната община.

" В деня преди митинга ние изпратихме следващо писмо до кмета на Столична община, в което за следващ път го уведомихме, че следва нерегламентиран митинг, защото в деня преди митинга той към момента не беше координиран. На другия ден сутринта, в деня на митинга, ние разбираме, че този митинг към този момент е координиран от кмета ", описа министър Стоянов. Той означи, че " практиката обратно в годините е постоянно преди координиране да се желае мнение от Столична дирекция на вътрешните работи, това не е направено ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР