Уважаеми жители на област Пловдив,Скъпи сънародници, Днес отбелязваме 134 години

...
Уважаеми жители на област Пловдив,Скъпи сънародници, Днес отбелязваме 134 години
Коментари Харесай

Нека никога не забравяме девиза на Съединението

Уважаеми поданици на област Пловдив,

Скъпи сънародници,

Днес означаваме 134 години от Съединението на България.

Това е актът на фактическо обединяване на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 година

Ако в българската следосвобожденска история образците на независимо осъществени акции са малко, то една от тях е Съединението. И точно в този акт най-силно се вижда единението на българската общност и обособените български политически дейци, които без значение от острите вътрешни различия, съумяват да обединят силите си, и посредством търпелива тактичност и решителни дейности, да реализират лелеяното обединяване.

Именно Съединението се явява първата действителна стъпка към сбъдването на националния блян и се подрежда измежду най-големите каузи, готови и осъществени от българи. При неговата подготовка и в битката за неговата отбрана, българите демонстрират политическа зрялост.

Най-важната поука от този акт е девизът, който е подложен на основния вход на Народното събрание и гласи “Съединението прави силата ”.

Нека в никакъв случай не забравяме посланието на този лозунг, който потвърждава, че по витално значимите въпроси, постоянно би трябвало да бъде постигано национално единодушие.

В днешно време да помним и честваме великото дело на Съединението на България, значи да знаем, че огромната ни мощ като народ, като българи, е в това да сме дружно!

Честит празник!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР